Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Οι πάγοι της Αρκτικής επιμένουν να μη λιώνουν. Μα γιατί, δεν τους είπε κανείς πως έχουμε "υπερθέρμανση του πλανήτη";

Το 2010 εκτοξεύθηκε ένας δορυφόρος ειδικά κατασκευασμένος για να μετρά τις μεταβολές στο πάχος των πάγων σε όλη την έκταση του Αρκτικού Ωκεανού. Πρόκειται για το δορυφόρο Cryosat, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστήματος, (European Space Agency, ESA), που περιστρέφεται σε τροχιά σε ύψος 700χλμ. και είναι εξοπλισμένος με ένα ειδικό ραντάρ μέτρησης υψομέτρων, το Synthetic Aperture Interferometric Radar Altimeter (SIRAL). Η αποστολή αρχικά είχε προγραμματισμένη διάρκεια ζωής μόλις τρία χρόνια, αλλά θεωρήθηκε επιτυχής και η ...
διάρκειά της παρατάθηκε για τέσσερα ακόμα χρόνια, μέχρι το Φεβρουάριο 2017.

Αυτός ο εξειδικευμένος δορυφόρος ολοκλήρωσε πρόσφατα κι έστειλε το φετινό χάρτη του φθινοπωρινού πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό. Οι μετρήσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου έδειξαν ότι ο πάγος εκτείνεται σε περίπου 10.200 κυβικά χιλιόμετρα, ελαφρά χαμηλότερα απ' τα 10.900 κυβικά χιλιόμετρα της αντίστοιχης περυσινής μέτρησης. Η μέτρηση αυτή ωστόσο είναι η 2η υψηλότερη από το 2010 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις του Cryosat και ο πενταετής μέσος όρος παρουσιάζεται σταθερός: οι πάγοι της Αρκτικής επιμένουν να μη λιώνουν, σε πείσμα των κλιματολάγνων.

Ενώ η ποσότητα του πάγου αυξομειώνεται ανάλογα με τις εποχές, τα ιστορικά δορυφορικά δεδομένα έδειχναν μια συνεχή καθοδική τάση, μια μείωση του πάχους του πάγου, με την ελάχιστη τιμή να εμφανίζεται το φθινόπωρο του 2012. Ωστόσο στη συνέχεια δεν είχαμε συνέχιση της καθοδικής τάσης, και όπως η NASA ανακοίνωσε, (NASA National Snow and Ice Data Centre - NSIDC), ο Αρκτικός πάγος ΑΥΞΗΘΗΚΕ 29% τον Αύγουστο 2013 σε σχέση με τον Αύγουστο 2012, κατά 533.000 τετρ. μίλια!

Κατόπιν αυτού τα δεδομένα που έστειλε φέτος ο Cryosat δημιουργούν αμηχανία στους επιστήμονες του ESA, που λένε πως η βάση δεδομένων του Cryosat είναι πολύ μικρής διάρκειας συγκρινόμενη με άλλα κλιματικά δεδομένα και για αξιόπιστες προβλέψεις πρέπει είτε να περιμένουμε να συλλεγούν κι άλλα δεδομένα τα επόμενα χρόνια είτε να στραφούμε στην κλασσική φυσική.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Θυμίζουμε πως, όπως και πριν δυο μήνες γράψαμε, τα υπολογιστικά κλιματικά μοντέλα των κλιματολάγνων επιστημόνων έδειχναν το Δεκέμβριο 2007 πως η κατάσταση στην Αρκτική είναι μη αναστρέψιμη κι ο Αρκτικός Ωκεανός θα ήταν ελεύθερος από πάγους και κατάλληλος για ναυσιπλοΐα έως το 2013! Και μάλιστα θεωρούσαν αυτή την προσέγγιση και συντηρητική! Αλλά το 2013 πέρασε, το 2014 πέρασε κι όπως φαίνεται θα περάσει και το 2015 γεμάτο πάγους στην Αρκτική και χωρίς να μπορούν να πλεύσουν πλοία στο "Βόρειο Πέρασμα", προς μεγάλη λύπη των απανταχού εφοπλιστών. Και το χειρότερο για τους κλιματολάγνους είναι πως κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει για ποιο ακριβώς λόγο οι πάγοι επιμένουν να μη λιώνουν. Κατά τα λοιπά μας πρήζουν με τη βεβαιότητα πως για όλα τα κακά της μοίρας μας φταίει η "ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή".


3 σχόλια:

  1. Και τι θα έχει να λέει τώρα ο Ιμπραήμ της greenpeace και η Χριστοφιλοπούλου του ΣΚΑΙ που δεν λιώνουν οι πάγοι; Μήπως θέλεις να μείνουν άνεργοι οι άνθρωποι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλύτερα άνεργοι, παρά ...δαρμένοι: http://komikotragiko.wordpress.com/2014/02/19/%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BC%CE%AD/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχαχαχα πολύ καλό πέθανα στα γέλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή