Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

"Ανθρωπογενής υπερθέρμανση" του πλανήτη και πριν 56 εκατομμύρια χρόνια; Πότε είπαμε πως ξεκίνησε η βιομηχανική επανάσταση;

Παγκοσμίως -στο δυτικό κόσμο- υπάρχει αθρόα χρηματοδότηση ερευνών γύρω απ' την κλιματική αλλαγή και διάφορες επιστημονικές (και μη) εργασίες παρουσιάζονται σε περιοδικά. Μια τέτοια εργασία από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Γιούτα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Geoscience, με θέμα "Two massive, rapid releases of carbon during the onset of the Palaeocene–Eocene thermal maximum".

Πριν περίπου 55,5 εκατομμύρια χρόνια παρουσιάστηκε το θερμικό μέγιστο του Παλαιόκαινου-Ηώκαινου (γεωλογικών περιόδων), κατά το οποίο η θερμοκρασία ...
αυξήθηκε απότομα κατά 5-8οC. Η υπερθέρμανση συσχετίζεται με μαζική προσθήκη άνθρακα στους ωκεανούς, σε ρυθμό 0,9 Pg/έτος (0,9 τρισεκατομμύρια κιλά/έτος). Οι ερευνητές εξέτασαν την αναλογία ισοτόπων άνθρακα-13 προς άνθρακα-12 σε ανθρακούχους και ασβεστολιθικούς κονδύλους από ιζήματα της περιοχής του Γουαϊόμινγκ, σε μια λεκάνη που τη βλέπουμε στη φωτογραφία και περιλαμβάνει μια στρωματογραφική ακολουθία πετρωμάτων ηλικίας 52 ως 65 εκατομμυρίων ετών. Στα συμπεράσματά τους καταλήγουν πως στο ξεκίνημα του θερμικού μέγιστου συνέβησαν δυο διακριτές μαζικές εκλύσεις άνθρακα, ενώ ενδιάμεσα υπήρξε ανάκαμψη στις προϋπάρχουσες τιμές περιεκτικότητας άνθρακα. Η θεώρηση αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη μιας ή περισσότερων δεξαμενών άνθρακα, ικανών να ελευθερώσουν ταχέως μεγάλες ποσότητες και ο ρυθμός με τον οποίο συνέβαινε η έκλυση ήταν παρόμοιος με αυτόν που παρατηρείται από τις ανθρωπογενείς εκπομπές.

Κάθε περίοδος έκλυσης άνθρακα διήρκεσε περί τα 1500 χρόνια και η διάρκεια αυτή θεωρείται ως πολύ μεγάλη για να έχει προκληθεί το θερμικό μέγιστο από πρόσκρουση αστεροειδούς, όπως υποστήριζε παλαιότερη θεωρία. Επίσης δεν φαίνεται να επαληθεύεται μια άλλη θεωρία, πως  το θερμικό μέγιστο οφείλεται σε καύση οργανικής ύλης, καθώς θα χρειαζόταν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πυρκαϊών. Μια πιο συμβατή θεώρηση, που προτείνουν οι ερευνητές, είναι πως η έκλυση άνθρακα συνδέεται με θέρμανση των ωκεανών ή με μια υποθαλάσσια κατολίσθηση, που ενεργοποίησε την τήξη παγωμένου μεθανίου στους πυθμένες των ωκεανών. Μια άλλη πιθανότητα είναι να συνέβη μαζική διείσδυση μάγματος σε υπερκείμενα πετρώματα πλούσια σε οργανική ύλη και να συντέλεσε σε μαζική έκλυση μεθανίου.

Οι επιστήμονες λοιπόν εξετάζουν τα πετρώματα και κάνουν υποθέσεις πως οι εκπομπές άνθρακα θέρμαναν το κλίμα πριν 56 εκατομμύρια χρόνια με ρυθμό παρόμοιο με το σημερινό, αλλά δεν δίνουν καμιά απόδειξη για το βασικό: η υπερθέρμανση του πλανήτη στο Παλαιόκαινο-Ηώκαινο προκάλεσε την έκλυση άνθρακα ή η έκλυση άνθρακα προκάλεσε το θερμικό μέγιστο; Θυμίζει το ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, αλλά έχει τεράστια σημασία, καθώς οι ωκεανοί είναι οι φυσικές δεξαμενές όπου διαλύεται και αποθηκεύεται το κατά πολύ μεγαλύτερο μέρος του CO2, σε αντίδραση χημικής ισορροπίας της μορφής CO2 + H2O-->H2CO3 για δέσμευση CO2 και H2CO3-->CO2 + H2O για έκλυση CO2. Αύξηση της θερμοκρασίας ευνοεί την έκλυση CΟ2 απ' τους ωκεανούς, ενώ η μείωση της θερμοκρασίας ευνοεί τη δέσμευση CO2. Δεν είναι το CO2 η αιτία της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας είναι που αυξάνει τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα και πρασινίζουν ακόμα και ερημικές περιοχές, όπως οι στέπες της Κεντρικής Ασίας. Οι ωκεανοί ελευθερώνουν CO2 και δίνουν ζωή στον πλανήτη. Και η θέρμανση των ωκεανών, που περιγράφουν ως πιθανή με δυο διαφορετικούς μηχανισμούς οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα, είναι αρκετή για να δώσει εκπομπές CO2 σε πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από την όποια ανθρωπογενή παρέμβαση στον 20ο αιώνα.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Όπως είχαμε γράψει τον Αύγουστο, πρόσφατα ανακοινώθηκε η "αναπάντεχη" ανακάλυψη πολλών πηγών έκλυσης μεθανίου στο βυθό του Ατλαντικού, κοντά στα παράλια των ΗΠΑ! Πρόκειται για περιοχή ερευνημένη κατ' επανάληψη στον 20ο αιώνα και μόλις πέρυσι είχε ανακοινωθεί η ανεύρεση μόλις της τρίτης περιοχής με ψυχρή εκροή/ανάβλυση μεθανίου. Τώρα, σε μια περιοχή μεταξύ της Βόρειας Καρολίνα και της Μασαχουσέτης, βρήκαν πάνω από 570 σημεία εκροής μεθανίου, σε βάθη από 50 έως 1700μ, τα περισσότερα σε βάθος γύρω στα 500μ. Οι μελετητές εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 30.000 παρόμοιες πηγές μεθανίου. Γιατί άραγε ο μηχανισμός που συνέβη στο θερμικό μέγιστο του Πλειόκαινου-Ηώκαινου δεν εξελίσσεται και σήμερα και απλά οι επιστήμονες δεν το έχουν καν πάρει είδηση; Μήπως επειδή δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως υπήρξε "ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή" πριν από 56 εκατομμύρια χρόνια;

Τον Αύγουστο γράφαμε πως "Ούτε μια, ούτε δυο: τις ΠΕΝΗΝΤΑΔΥΟ έχουν φτάσει οι δικαιολογίες για το ότι ο πλανήτης ΔΕΝ ζεσταίνεται τα 18 τελευταία χρόνια!" και ήδη το "52" αποτελεί μακρινό παρελθόν, καθώς η σχετική λίστα μετρά ήδη ΕΞΗΝΤΑΤΡΕΙΣ (63!) δικαιολογίες και θα συνεχίσει προφανώς να μακραίνει! 

Κι όσο μακραίνει η λίστα, τόσο θα εξαφανίζεται η όποια αξιοπιστία των κλιματολάγνων του IPCC ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου