Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Πηγή ακτινοβολίας >400nSv/h αναφέρεται σε περιοχή των Σκοπίων. Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Την είδηση μετέδωσε μέσω Twitter ως επείγουσα ο Alexandru Cociorvei (@AlexandruC4), που μεταδίδει ειδήσεις της Ανατολικής Ευρώπης: "BREAKING: VERY HIGH RADIATION LEVELS REGISTERED TODAY IN MACEDONIA - MORE THAN 400 nSv/h - SAFE LIMIT AT 114 nSv/h. eurdepweb.jrc.ec.europa.eu/EurdepMap/Default.aspx" - ΕΠΕΙΓΟΝ: ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ - ΠΑΝΩ ΑΠΌ 400 nSv/h - ΟΡΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ 114 nSv/h και δίνει μια ...
παραπομπή ηλεκτρονικής διεύθυνσης.

Την είδηση μετέφερε αναγνώστης με σχόλιο σε προηγούμενη ανάρτηση, ενδέχεται να έχει αναμεταδοθεί και από άλλους ιστότοπους και από μόνη της είναι ικανή να προκαλέσει ανησυχία, γι' αυτό καλύτερα ας δούμε τα στοιχεία με τη σειρά:

Το EURDEP είναι το EUropean Radioactivity Data Exchange Platform, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης της Ραδιενέργειας στο Περιβάλλον και όποιος το επισκεφθεί βλέπει καταρχήν μια αποποίηση ευθύνης: "Who visits this site regularly will notice that on an almost daily basis, one or more of the 4200 monitoring stations are out of order and show abnormally high readings. As a consequence isolated violet or red dots on the map are NOT an indication of increased radiological values. Even several violet or red dots near to the same geographical location or near a Nuclear Power Plant is not a certainty of an ongoing accident because they are most likely caused by calibration tests on the related monitoring stations. To reduce the number of erroneous values, several countries do not wish to show their measurement data to the public in real-time and have therefore imposed a delay. - Όποιος επισκέπτεται τακτικά αυτό τον ιστότοπο θα παρατηρήσει πως σε σχεδόν καθημερινή βάση ένας ή περισσότεροι από τους 4200 σταθμούς παρακολούθησης είναι εκτός λειτουργίας δείχνει ασυνήθιστα υψηλές ενδείξεις. Ως συνέπεια, μεμονωμένες βιολετί ή κόκκινες βούλες στο χάρτη ΔΕΝ δείχνουν ένδειξη αυξημένης ακτινοβολίας. Ακόμα και αρκετές βιολετί ή κόκκινες βούλες κοντά στην ίδια τοποθεσία ή ένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν αποτελούν βεβαιότητα ενός εξελισσόμενου ατυχήματος, επειδή το πιο πιθανό είναι πως προκαλούνται από δοκιμές ρύθμισης των σχετικών σταθμών μέτρησης. Για τη μείωση των εσφαλμένων τιμών, αρκετές χώρες δεν επιθυμούν να δείχνουν στο κοινό τα στοιχεία μέτρησης σε πραγματικό χρόνο κι εφαρμόζουν μια χρονοκαθυστέρηση".

Η επίσκεψη στο χάρτη του EURDEP έδειξε πράγματι μια βιολετί βούλα στην επικράτεια των Σκοπίων, όπως φαίνεται στον επάνω χάρτη. Βλέποντας από πιο κοντά την περιοχή, η βιολετί βούλα εντοπίζεται στη ΝΑ FYROM, μεταξύ των πόλεων Negotino και Kavadarci, σε απόσταση περίπου 400μ ΝΔ του δρόμου που ενώνει τις δυο πόλεις και κοντά στο χωριό Timjanik.

Η εξέταση της περιοχής στο Google Earth δείχνει μόνο χωράφια, σε φωτογραφίες λήψης σχετικά πρόσφατα, στις 2 Αυγούστου 2013. Στην περιοχή του Negotino υπήρχε παλαιότερα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο με πετρέλαιο, το οποίο είχε αναστείλει τη λειτουργία το 2012 και οι Σκοπιανοί σκέφτονται να κάνουν ένα νέο εργοστάσιο στην περιοχή, αλλά τα εργοστάσια χρειάζονται λεφτά και τα λεφτά μάλλον τα έχουν φάει φτιάχνοντας αγάλματα των αρχαίων Μακεδόνων, σε μια προσπάθεια καπηλείας της ιστορίας της Μακεδονίας. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Στην περιοχή του Kavadarci είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλο εργοστάσιο σιδηρονικελίου της Cunico Resources NV, αλλά βρίσκεται δυτικά του Kavadarci, όχι στην περιοχή που εντοπίζει ο χάρτης του EURDEP και δεν φαίνεται να σχετίζεται με το συμβάν. Στο δυτικό άκρο του Negotino υπάρχει νοσοκομείο, βρίσκεται σε μικρή απόσταση και λίγο πιο ανατολικά από την περιοχή της βιολετί βούλας και ενδεχομένως εκεί να υπήρξε κάποιο συμβάν που προκάλεσε αυξημένη εκπομπή ακτινοβολίας. Λίγο βορειότερα, στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και στα μισά του δρόμου Σκόπια-Πρίστινα, βρίσκεται η μεγάλη αμερικανική βάση Camp Bondsteel. 

Ήδη στις 19:30 ώρα Ελλάδας η βούλα έχει αλλάξει χρώμα και από βιολετί έχει μεταπέσει σε γαλάζιο, δηλαδή σε τιμή <300nSv/h. Η τιμή αυτή πάντως εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερη από το όριο ασφαλείας των 114nSv/h, που αναφέρει ο Alexandru Cociorvei. Αν κάποιος αναγνώστης του ιστολογίου μπορεί να ελέγξει την πληροφορία περισσότερο, ας μας ενημερώσει όλους σχετικά.

Ενημέρωση 9/12/2014 (14:30)
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δείχνει ο χάρτης του EURDEP, ο σταθμός μέτρησης που δίνει τις υψηλές μετρήσεις ακτινοβολίας είναι ο ΜΚ0003-Negotino. Οι υψηλές τιμές συνεχίζονται και σήμερα, η μέγιστη που μετρήθηκε τις τελευταίες 6 ώρες ήταν 1560nSv/h, ενώ μεταβολές εμφανίστηκαν και στους σταθμούς μετρησης MK0005-Strumica (μέγιστο 236nSv/h τις τελευταίες 6 ώρες) και MK0012-Bitola (Μοναστήρι, μέγιστο 205nSv/h τις τελευταίες 24 ώρες).

Σε απόσταση περίπου 13 χλμ. Β-ΒΔ του σταθμού ΜΚ0003-Negotino (όπως η θέση δίνεται στο χάρτη του EURDEP) βρήκαμε ότι υπάρχει στρατιωτική εγκατάσταση με χώρο καταστροφής εκρηκτικών, με τη μέθοδο της ανατίναξης (Krivolak). Η εγκατάσταση χρησιμοποιείται και από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις ως χώρος εκπαίδευσης. Μήπως λοιπόν εκεί γίνεται αυτές τις μέρες καταστροφή ραδιενεργών βλημάτων και οι άνεμοι μεταφέρουν τη ραδιενέργεια προς Ν; Πάντως, ο σταθμός ΜΚ0004-Gevgelija (Γευγελή, μέγιστο 120nSv/h τις τελευταίες 6 ώρες) δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου