Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Με εντολή Σαμαρά-Βενιζέλου ο Μανιάτης σβήνει το λιγνίτη και παραδίδει την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας στο φυσικό αέριο.

Το 1968 "ο πιο καλός ο μαθητής" ήταν ο αξέχαστος Ντίνος Ηλιόπουλος και το ομώνυμο τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα άφηνε εποχή, τραγουδιέται και σήμερα με το ίδιο κέφι. Το 2014 "ο πιο καλός ο μαθητής στην τάξη" της Γερμανικής έμπνευσης "πράσινης ανάπτυξης" είναι αναμφισβήτητα ο Μανιάτης. Το επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της γερμανικής Younicos, μιας εταιρείας που έχει στήσει το "Republic of Yunicos" (sic), πουλάει συστήματα μπαταριών για συνεργασία με ΑΠΕ και θέλει να κάνει τη Σίφνο "πράσινο νησί".

Δεν χρειαζόμασταν όμως τη Γερμανική εταιρεία για να μας το πει, καθώς το επιβεβαίωσε ο ...
ίδιος ο Μανιάτης την περασμένη Παρασκευή 17 Οκτ 2014, απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Αναγνωστάκη για το "Βασικό πρόβλημα απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα", που επεσήμανε η Κομισιόν. Απολαύστε το Μανιάτη στο ενός λεπτού βίντεο που απομονώσαμε από τη σχετική συζήτηση:


Κατά το Μανιάτη λοιπόν "προοδευτικό είναι" να ρημάζεις τον ενεργειακό τομέα της χώρας, παραδίδοντάς τον βορά στα γερμανικά συμφέροντα των αιολικών, "δεδομένου ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα τον εθνικό στόχο έτσι όπως αυτός έχει προσδιοριστεί". Πώς να μη τον λατρεύει μετά ο Γκάμπριελ; Το στόχο που έβαλε η Υπουργική απόφαση της αλήστου μνήμης Μπιρμπίλη τον Οκτώβριο 2010, που καθόρισε την αναλογία αιολικών προς Φ/Β το 2020 σε 7500MW προς 2200MW κι από τότε δεν αναθεωρήθηκε. Τα Φ/Β τρέξαμε και τα βάλαμε όλα μέχρι το 2013 αντί για το 2020, μη τυχόν και δεν προλάβουμε, αλλά τα αιολικά σκόνταψαν, μέχρι τώρα έχουμε "μόνο" 1902MW. Σύμφωνα με το Μανιάτη λοιπόν, μπορούμε να βάλουμε ακόμα 5598MW! Αιολικά που "συνεισφέρουν στην πραγματική οικονομία" κατά το Μανιάτη, την οικονομία των δανειστών μας βέβαια, όχι τη δική μας. Αιολικά που θα μας κοστίσουν πάνω από 8 δισ. ευρώ, λεφτά που η χρεοκοπημένη χώρα δεν τα έχει και δεν αντέχει να τα δανείζεται για ενεργειακά συστήματα αξιοπιστίας ισχύος 10%, σύμφωνα με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ.

Ο συνδυασμός της συμφωνίας της Ελλάδας σε μείωση των "αερίων θερμοκηπίου" κατά 40% ως το 2030, με τα 7500MW αιολικά το 2020, που εξακολουθεί και θέλει ο Μανιάτης στο τέλος του 2014, οδηγεί μονοσήμαντα σε ένα συμπέρασμα: με εντολή Σαμαρά-Βενιζέλου ο Μανιάτης σβήνει το λιγνίτη και παραδίδει την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας στο φυσικό αέριο. Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν, ακόμα και η Younicos το λέει, τα αιολικά υπάρχουν για να εισπράττουν επιδοτήσεις και να δουλεύει η γερμανική βιομηχανία ανεμογεννητριών και δικτύων υψηλής τάσης. Το φυσικό αέριο ηλεκτροδοτεί, αλλά αέριο ΔΕΝ έχουμε, λιγνίτη έχουμε, μια χαρά ηλεκτροδοτούσαμε τη χώρα για 60 χρόνια και μπορούμε να συνεχίσουμε για άλλα 60 (και βάλε).

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Πριν από ακριβώς 4 χρόνια, στις 15 Οκτωβρίου 2010, ο Μανιάτης είχε πει στη Βουλή: "Πλήρης αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας, ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο". Αυτή την ίδια, βαθιά λαθεμένη πολιτική, που ξεκίνησε πριν 15 χρόνια, όταν έδωσαν άδειες για "βαριές" μονάδες αερίου, με τα κατά τον ΑΔΜΗΕ "υψηλά τεχνικά ελάχιστα", αυτή συνεχίζουν και σήμερα, σαν να μη χρεοκόπησε ποτέ η χώρα, σαν να μας περισσεύουν λεφτά για να εισάγουμε καύσιμα που δεν χρειαζόμαστε. 

Μόνο αν βρούμε αέριο στην Κρήτη και το βγάλουμε φθηνά θα έχει κάποιο νόημα η πολιτική της κυβέρνησης. Αλλά, η συγχωρεμένη η γιαγιά μου, που ήταν του Δημοτικού καθώς τότε τα κορίτσια δεν πήγαιναν πολλές τάξεις στο σχολείο, πάντα μου έλεγε: "δεν χαλάς αυτό που έχεις για κάτι που δεν έχεις". Δεν χαλάς τη λιγνιτική βιομηχανία που έχεις ήδη στημένη, με επενδύσεις που έχεις ήδη κάνει, με Ελληνική πρώτη ύλη, με Ελληνική προστιθέμενη αξία, με χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους, για κάτι που δεν υπάρχει, όπως είναι το φυσικό αέριο. Αέριο που είναι 100% εισαγόμενο και τους αγωγούς ελέγχουν οι Ρώσοι και οι Τούρκοι.

Δυστυχώς, το είχαμε επισημάνει απ' την πρώτη-πρώτη ανάρτηση, με την οποία ξεκίνησε αυτό το ιστολόγιο πριν από 10 μήνες: βάζουμε πολλές ΑΠΕ για να καταλήξουμε να καίμε πολύ φυσικό αέριο, καθώς είναι πολλά τα λεφτά στην ενέργεια ...

Ώρα λοιπόν είναι να τελειώνουμε με το σάπιο πολιτικό σύστημα, που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία σε καιρό ειρήνης και μυαλό δεν αλλάζει με τίποτα ...


5 σχόλια:

  1. Δεν φταίνε τα γερμανικά συμφέροντα παντού.Για ανανεώσιμες πηγές δεν έχουμε λεφτά, αλλά για χημειοθεραπείες δηλαδή έχουμε? Για να σώσετε το τομάρι σας στην βιομηχανία λιγνίτη, είστε διατετθιμένοι να υπονομεύσετε το μέλλον των παιδιών σας?

    Απλά παραθέτω δύο τυχαία άρθρα που βρήκα με ένα ψάξιμο του πενταλέπτου:

    http://www.oikologos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=321&Itemid=190

    http://newpost.gr/post/24899/o-karkinos-toy-ligniti-epistrefei-se-treis-perioxes-tis-elladas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, είναι περισσότερο από εμφανές ότι είστε ανενημέρωτος. Σύμφωνα με τα ευρήματα ιατρικού συνεδρίου το Φεβρουάριο, οι περιοχές της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου είναι η Δράμα, το Κιλκίς, η Καρδίτσα και τα Γρεβενά (http://greeklignite.blogspot.gr/2014/03/wwf-greenpeace.html). Καμιά απ' αυτές τις περιοχές δεν έχει λιγνίτη.
      Συνιστώ να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο από ένα πεντάλεπτο για να ενημερωθείτε. Και να ενημερώνεστε για τα ιατρικά από γιατρούς, όχι από δικηγόρους.

      Διαγραφή
    2. Και συμπληρωματικά στα πιο πάνω, είναι πολύ ενδιαφέρον ότι μια γερμανική εταιρεία που εμπορεύεται μπαταρίες έκανε τον κόπο να δημοσιεύσει τέτοιο “καλόπιστο” σχόλιο …

      Διαγραφή
  2. όλα τα αιολικά της Ελλάδας (1.800 ονομαστικά μεγαβάτ), επί 100, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε μία μικρή μονάδα λιγνίτη. 1800 αιολικά μεγαβάτ κόστισαν 2,7 δις ευρώ και ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ λέει ότι είναι διακοσμητικά όσον αφορά στην ηλεκτροπαραγωγή. Με 2,7 δις θα είχαμε σύγχρονες. αποτελεσματικές και καθαρές μονάδες λιγνίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή