Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ινδία ξεμένει από κάρβουνο κι απειλείται με μπλακ-άουτ. Στη χρεοκοπημένη χώρα θα έχουμε λιγνίτη;



Τα μισά ανθρακικά εργοστάσια ηλεκτρισμού της Ινδίας έχουν απόθεμα μόλις για λιγότερο από μια βδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Τα αποθέματα αυτά είναι τα μικρότερα που έχουν καταγραφεί από το καλοκαίρι του 2012, όταν η χώρα είχε βιώσει επανειλημμένα οδυνηρά μπλακ-άουτ, που επηρέασαν 620 εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν το 10% του πληθυσμού του πλανήτη: η Ινδία είναι εξαιρετικά πολυάνθρωπη κι ο πληθυσμός της συνεχίζει ν' αυξάνεται μ' έντονο ρυθμό.

Στις 26/8 είχαν κλείσει ελλείψει κάρβουνου δυο μονάδες του εργοστάσιου Vindhyachal (500+210MW) στο Madhya Pradesh, 2 μονάδες από 95 MW η κάθε μια στο εργοστάσιο Badarpur στη Haryana, μια μονάδα 490 MW του εργοστάσιου ...
Dadri στο Uttar Pradesh, ενώ τα εργοστάσια Rihand στο Uttar Pradesh και Jhajjar στη Haryana είχαν κάρβουνο για μέρα και το εργοστάσιο Singruali στο Madhya Pradesh για δυο μέρες. 

Η μείωση των αποθεμάτων στις αυλές αποθήκευσης των εργοστασίων προέκυψε ως αποτέλεσμα της αυξημένης κατανάλωσης, προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, αποτέλεσμα της μειωμένης βροχόπτωσης την εποχή των μουσσώνων. Ταυτόχρονα, ο παρατεταμένα ζεστός -και στην Ινδία- Αύγουστος κράτησε ανοιχτά τα κλιματιστικά, με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση.

Η Ινδική κυβέρνηση είχε καλέσει στις αρχές Ιουλίου την κρατική εταιρεία CIL (Coal India Ltd) να αυξήσει την παραγωγή κάρβουνου και τα εργοστάσια ηλεκτρισμού να αυξήσουν τις εισαγωγές, αλλά μάλλον χρειάζεται πιο έγκαιρο προγραμματισμό, η παραγωγή δεν αυξάνεται απ' τη μια μέρα στην άλλη, ακόμα και στις πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες: πρέπει να υπάρχουν αποκαλυμμένα αποθέματα, πρέπει να υπάρχει επιπλέον εξοπλισμός εξόρυξης, πρέπει να υπάρχει επιπλέον εξοπλισμός μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει επιπλέον προσωπικό (αν κι αυτό μάλλον περισσεύει στην Ινδία) κι εργασιακός χρόνος, υπάρχουν κάποιες διατυπώσεις που πρέπει να τηρηθούν, όλα αυτά δεν γίνονται με τους ρυθμούς που ονειρεύονται οι πολιτικοί. Στο οικονομικό έτος μέχρι και το Μάρτιο 2015, (η Ινδία ήταν τμήμα της Βρετανικής αυτοκρατορίας κι ακολουθεί το ίδιο οικονομικό ημερολόγιο), υπολογίζεται ότι υπάρχει έλλειμμα κάρβουνου περίπου 85 εκατ. τόννους. Ήδη στις αρχές Ιουλίου 44 εργοστάσια είχαν βρεθεί με αποθέματα για λιγότερο από μια βδομάδα και φαίνεται ότι ο ζεστός Αύγουστος με τα κλιματιστικά επέτεινε το πρόβλημα.

Η Ινδία παράγει περί τα 2/3 του ηλεκτρισμού της από κάρβουνο, είναι η 3η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα και ο 5ος μεγαλύτερος εισαγωγέας. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση είδαμε τη μεγάλη επένδυση που κάνει Ινδική εταιρεία στο Αυστραλιανό κάρβουνο, προκειμένου να συνεχιστούν και να αυξηθούν οι εισαγωγές. Η Ινδία έχει πολλά δικά της αποθέματα και θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή της, αλλά υστερεί σε υποδομές μεταφοράς είτε του κάρβουνου είτε της ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης επίσης αποτελεί αιτία καθυστέρησης, καθώς η Ινδία είναι εξαιρετικά πολυάνθρωπη.

Ακόμα χειρότερα, με μια ιστορική απόφαση πριν λίγες μέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι παράνομες όλες οι άδειες εκμετάλλευσης κάρβουνου που δόθηκαν στο διάστημα 1993-2010 σε χαλυβουργίες, τσιμεντάδικα κι εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, για ιδιόχρηση του παραγόμενου προϊόντος. Οι άδειες δόθηκαν χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, η υπόθεση χαρακτηρίστηκε ως Coal-Gate, (από το σκάνδαλο Watergate των ΗΠΑ το 1972, που έριξε το 1974 τον τότε Πρόεδρο Νίξον), και το Δικαστήριο εκτίμησε ότι η χώρα ζημιώθηκε 210 δισεκατομμύρια δολάρια! Τώρα αναμένεται στις 9 Σεπτεμβρίου η ετυμηγορία του δικαστηρίου ως προς το εάν 218 τέτοιες άδειες θα ακυρωθούν ή απλά θα επιβληθούν πρόστιμα. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί αναταραχή στην αγορά σε ό,τι αφορά διανοίξεις νέων ορυχείων, που τόσο τα χρειάζεται η Ινδία. Αλλά, επειδή οι πολιτικοί είναι παντού ίδιοι, ήδη η κυβέρνηση πιέζει ώστε να μην ακυρωθούν 46 από τις 218 συνολικά άδειες.

Αξίζει κανείς να διαβάσει την εισαγωγή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστήριου της Ινδίας, που αποτελεί αληθινό ύμνο στο κάρβουνο (τα έντονα γράμματα δικά μας)! 
"1. Coal is king and paramount Lord of industry is an old saying in the industrial world. Industrial greatness has been built up on coal by many countries. In India, coal is the most important indigenous energy resource and remains the dominant fuel for power generation and many industrial applications. A number of major industrial sectors including iron and steel production depend on coal as a source of energy. The cement industry is also a major coal user. Coal’s potential as a feedstock for producing liquid transport fuels is huge in India. Coal can help significant economic growth. India’s energy future and prosperity are integrally dependant upon mining and using its most abundant, affordable and dependant energy supply – which is coal. Coal is extremely important element in the industrial life of developing India. In power, iron and steel, coal is used as an input and in cement, coal is used both as fuel and an input. It is no exaggeration that coal is regarded by many as the black diamond

2. Being such a significant, valuable and important natural resource, the allocation of coal blocks for the period 1993 to 2010 is the subject matter of this group of writ petitions filed in the nature of Public Interest Litigation ..."

"Μαύρο χρυσό" λέμε εμείς το λιγνίτη μας, "Μαύρο διαμάντι" αποκαλούν οι Ινδοί Ανώτατοι Δικαστές το κάρβουνό τους. Τι άλλο να πούμε;

Λίγο νωρίτερα, το Μάιο, είχε συλληφθεί ο επικεφαλής Αυστραλιανής εταιρείας που εκμεταλλεύεται ορυχείο στην Ινδία, μετά από αγωγή που κατέθεσε η Πολιτεία του Andhra Pradesh σε δικαστήριο της Σιγκαπούρης. Η αιτία της σύλληψης δεν ανακοινώθηκε επίσημα, αλλά δημοσιεύματα συσχέτισαν το περιστατικό με υποθέσεις διαφθοράς στον τρόπο χορήγησης των αδειών εκμετάλλευσης κάρβουνου.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Η Ινδία λοιπόν δυσκολεύεται να διασφαλίσει την ηλεκτροδότηση στους πολίτες της, ελλείψει κάρβουνου, και δεν συμμετέχει και στο παιχνίδι των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Η Ελλάδα, που ακολουθεί τρέχοντας την εξωτερική πολιτική των Δυτικών και δεν αποκλείεται να δει τη στρόφιγγα του ρωσικού αερίου να κλείνει μέσα στο καταχείμωνο, έχει διασφαλισμένη την ηλεκτροδότηση για τον προσεχή χειμώνα; Ρωτάμε από τις 12 Αυγούστου: Θα μας πει κανείς αν υπάρχουν αποκαλυμμένα αποθέματα στα λιγνιτωρυχεία, έτοιμα για απόληψη το χειμώνα; Θα μας πει κανείς πόσα είναι τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ; Και τι ποιότητα έχουν;

Μόνο ο λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, μπορεί να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όχι τα εισαγόμενα καύσιμα. Αν μείνουμε χωρίς λιγνίτη, αν βρεθούμε με έλλειμμα λιγνίτη, σε τι θα βασιστούμε; Στο φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, που τη στρόφιγγα ελέγχει η Τουρκία και την έχει κλείσει κατ' επανάληψη ή στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, που απέδειξαν την ανυπαρξία τους στην πρόσφατη απεργία της ΔΕΗ; Νερά το χειμώνα έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν υπάρχουν, τα νερά μαζεύονται την άνοιξη. Και οι δυνατότητες εισαγωγών περιορίζονται τόσο απ' τη δυναμικότητα των διασυνδέσεων της χώρας όσο κι απ' το αν υπάρχει διαθέσιμη ενέργεια χειμωνιάτικα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, μόνο στο λιγνίτη μπορούμε να βασιστούμε. Αλλά ο λιγνίτης δεν βγαίνει μόνος του, χρειάζεται "οργάνωση κι αγώνας", όπως έλεγαν κάποιοι, κάπου, κάποτε, στο πολύ μακρινό πια παρελθόν της 3ης Σεπτέμβρη 1974 ...




1 σχόλιο: