Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Σαμαράς & Βενιζέλος επιστρέφουν τη χώρα στο 1956. Άντε, με το καλό να μας επιστρέψετε και στην Τουρκοκρατία!


Στα μέσα της βδομάδας αναμένεται να συζητηθεί στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης "μικρής" ΔΕΗ. Το έχουμε πει πολλές φορές, η ΔΕΗ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση, η ηλεκτρική ενέργεια είναι η σπονδυλική στήλη της οικονομίας, η βιομηχανία αναπτύχθηκε μαζί με τη ΔΕΗ και η σαλαμοποίησή της δεν θα ωφελήσει τη χώρα.

Πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο στο χιλιοπαιγμένο και εξαιρετικά κακόγουστο σήριαλ, με τον εύηχο τίτλο "απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας", που παίζεται στη χώρα τα τελευταία 15 χρόνια, από τότε που κατατέθηκε και ψηφίστηκε ο Ν. 2773/1999 "Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας-Ρύθμιση θεμάτων ενεργειακής πολιτικής και Λοιπές διατάξεις".

"Απελευθέρωση" που σε πρώτη φάση φόρτωσε το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με πολλές και "βαριές" μονάδες φυσικού αερίου, λες κι είμαστε το ...Κατάρ και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε το πολύ φυσικό αέριο και το πουλάμε σ' όλο τον κόσμο. "Απελευθέρωση" που δημιούργησε μια νέα γενιά κρατικοδίαιτων "επενδυτών" στο φυσικό αέριο, που θεωρούν ότι, αφού ...
έκαναν μια "επένδυση", πρέπει το κράτος να τους εγγυάται διαρκώς την απόδοση των κεφαλαίων τους και να εξασφαλίζουν απόσβεση σε 8 χρόνια χωρίς καν να δουλεύουν οι μονάδες τους!. Την ίδια στιγμή που τα Εμπορικά και Βιοτεχνικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια της χώρας είναι γεμάτα από εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν έχουν καμιά απολύτως στήριξη, καμιά απολύτως εγγύηση απ' την κυβέρνηση. Και χιλιάδες επαγγελματίες διαγράφονται απ' τον ΟΑΕΕ επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις εισφορές για να έχουν υποτυπώδη περίθαλψη.

"Απελευθέρωση" που σε μια δεύτερη φάση, της παρανοϊκής "πράσινης ανάπτυξης", δημιούργησε ακόμα μια γενιά "επενδυτών" με εγγυημένες τιμές, που, με τις ευλογίες της ΡΑΕ, λεηλατούν οικονομικά τη χώρα και θρασύτατα ζητούν "να μειωθούν λιγότερο οι ταρίφες για τα αιολικά προκειμένου το IRR να παραμείνει στα εύλογα επίπεδα των 13 – 14%". Μπορούν να μας πουν η κυβέρνηση και η ΡΑΕ πόσο IRR (απόδοση κεφαλαίου) έχουν τα σουβλατζίδικα και οι καφετέριες, που ανοίγουν κατά χιλιάδες οι απελπισμένοι άνεργοι, στην προσπάθεια να επιβιώσουν μέσα στη μνημονιακή λαίλαπα; Και σε ποιο άλλο τομέα της οικονομίας υπάρχουν τέτοιες εγγυημένες αποδόσεις των "επενδύσεων";

Το 1950, όταν η χώρα μόλις έβγαινε από την καταστρεπτική δεκαετία του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου και του Εμφύλιου, στη χώρα υπήρχαν εκατοντάδες τοπικές ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες, αλλά το ρεύμα ήταν και δυσεύρετο και πανάκριβο. Με το Ν. 1468 της 7ης Αυγούστου 1950 ιδρύθηκε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) ως κρατικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Με τον ιδρυτικό της Νόμο 1468/1950, στη ΔΕΗ δόθηκε η αποκλειστικότητα της κατασκευής, λειτουργίας και εκμετάλλευσης υδροηλεκτρικών & θερμικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της μεταφοράς καθώς και της διανομής του ηλεκτρισμού μέσω δικτύων μέχρι τους καταναλωτές.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Αυτές οι εκατοντάδες ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες παρέμειναν σε λειτουργία μέχρι το 1956, καθώς στις 7 Αυγούστου 1956, στην επέτειο των έξι ετών από την ίδρυση της ΔΕΗ, εκδόθηκε ένα ακόμα ιστορικό Διάταγμα. Με το Νομοθετικό Διάταγμα 3523, που βλέπουμε στο σχετικό ΦΕΚ, κηρύχθηκε η λήξη από 1 Αυγούστου 1956 όλων των συμβάσεων παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν συναφθεί μεταξύ του Δημοσίου ή Δήμων και Κοινοτήτων με ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Κηρύχθηκαν επίσης ως τερματιζόμενες όλες οι εκμεταλλεύσεις παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και δόθηκε η δυνατότητα στις ιδιωτικές εταιρείες να συζητήσουν με τη ΔΕΗ την εξαγορά του εξοπλισμού τους. 

Το ίδιο διάταγμα προέβλεπε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να μεταβιβάσει σε οποιονδήποτε τρίτο τα προνόμιά της, που αφορούν την παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποια κυβέρνηση έκανε αυτό το διάταγμα, που υπέγραψε ο τότε Βασιλιάς Παύλος; Πρωθυπουργός ο Κων/νος Καραμανλής, που μόλις πριν λίγους μήνες, στις 19/2 είχε κερδίσει τις εκλογές. Ήταν οι εκλογές που έμειναν στην ιστορία για το περίφημο "μικτό" εκλογικό σύστημα, κομμένο και ραμμένο για να κερδίσει η ΕΡΕ τη Δημοκρατική Ένωση: η ΕΡΕ πήρε λιγότερες ψήφους απ' τη Δημοκρατική Ένωση, αλλά περισσότερες έδρες.

Μια απ' τις 415 ιδιωτικές εταιρείες, που "έπιανε" το ΝΔ3523/1956, ήταν και η περίφημη ΗΕΑΠ, η Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών-Πειραιώς, που ιδρύθηκε απ' την Αγγλική "Παόυερ" (Power and Traction Finance Company Ltd). Η κυβέρνηση της ΕΡΕ νομοθετούσε λοιπόν την εξαγορά και ξένης επιχείρησης απ' τη ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσει το έργο του εξηλεκτρισμού της χώρας. Η ΔΕΗ εξαγόρασε τελικά την ΗΕΑΠ το 1961.

Υπουργός Εσωτερικών, στην κυβέρνηση που έλεγε πρακτικά "θέλουμε εδώ και τώρα τη δημόσια ΔΕΗ και όχι τους ιδιώτες", ήταν ο νεοεκλεγείς τότε Φλωρινιώτης βουλευτής Δημήτρης (Τάκος) Μακρής. Ας τα βλέπει ο τωρινός Νεοδημοκράτης βουλευτής της Φλώρινας, που αφού ηρωικά δήλωσε την άνοιξη ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη σαλαμοποίηση της ΔΕΗ, πρώτα προσπάθησε τον προηγούμενο μήνα να βγει Δήμαρχος -κι απέτυχε- και τώρα δεν μετέχει στο Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής. Αν ήθελε πραγματικά να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Φλώρινας, μόνος του έπρεπε να επιδιώξει να βρίσκεται στο Α΄ θερινό τμήμα και να καταψηφίσει το νομοσχέδιο της ντροπής. Το πολιτικό του μέλλον είναι τώρα πια ζοφερό, για τον ίδιο φυσικά, όχι τους Φλωρινιώτες. Και προφανώς το ίδιο ισχύει και για όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές των περιοχών που περιλαμβάνονται στο σχέδιο σαλαμοποίησης της ΔΕΗ.

Αυτά λοιπόν που έλεγε το ΝΔ 3523/1956 ότι δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, τα προνόμια της ΔΕΗ που αφορούν την παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, έρχεται η μνημονιακή συγκυβέρνηση  Σαμαρά-Βενιζέλου να το καταργήσει και να μας επαναφέρει στο καθεστώς προ του Αυγούστου 1956. Εξυπηρετεί το συμφέρον της χώρας; Ασφαλώς όχι. Απλώς εκτελεί εντολές και "προαπαιτούμενα", για να εξασφαλίσει τη δόση της. Δεν είναι ικανοί να δημιουργήσουν ο,τιδήποτε και δεν σέβονται αυτά που έχτισαν με το μόχθο τους δυο γενιές Ελλήνων. Και ποιο θα είναι το επόμενο "προαπαιτούμενο"; Η επιστροφή στην Τουρκοκρατία ή η επιστροφή στη φεουδαρχία ;


8 σχόλια:

  1. Xάριν του δημοσίου συμφέροντος ... αλλά τώρα όλα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα. Η διαχρονική προπαγάνδα απ' την εποχή του Ζμίτ πέρασε, η ιδιωτικοποίηση θα γίνει (ποια μικρή ΔΕΗ;) και όποιοι δεν συμφωνούν με την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, είναι κατά της πατρίδας. Όποιοι συκοφαντούν την κυβέρνηση για τις κινήσεις αυτές, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να καταστροφολογούν και να εύχονται την οικονομική τελμάτωση της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ, το έχω από τον Ιανουάριο, μου το έστειλε αναγνώστης. Αν θυμάμαι καλά, κάπου στον Απρίλιο πρέπει να το είχε κυκλοφορήσει και κάποιο σωματείο ή ομοσπονδία της ΔΕΗ. Η σημερινή ανάρτηση βασίστηκε ακριβώς σ' αυτό, από εδώ είχα την ενημέρωση για το ΝΔ3523/56. Είναι εξαιρετικό κείμενο, έχει "συλλεκτική αξία" και δεν συμφωνώ, εξακολουθούν όλα να έχουν νόημα. Μέχρι να γίνει η ιδιωτικοποίηση μπορεί να περάσουν και δυο χρόνια, στα οποία όλα μπορούν να γίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς είμαστε σε εποχή που όλα τρέχουν γρήγορα.
      (εις βάρος μας)
      Άμα δεν τα τσουρνέψουν γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες δεν έχει μερτικό, άλλωστε οι περισσότεροι εξ αυτών δεν πρόκειται να ξαναδούν έδρανο ή αξίωμα, οπότε ο χρόνος πιέζει. Το ζήτημα είναι ότι, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει πάρει σαφή θέση κατά των εκποιήσεων (όχι μόνον της ΔΕΗ) και μια μελλοντική συγκυβέρνησή της θα έχει σοβαρό πρόβλημα διαχείρησης.
      Ο λαός φοβάται τις ριζοσπαστικές αλλαγές κι εκεί πατάνε. Στο φόβο.

      Διαγραφή
    2. Τρέχουν για να κλείσουν τις τρύπες που τους έχουν μείνει, μέχρι να πέσουν.
      Συμφωνώ απόλυτα για το φόβο του αγνώστου κι εκεί χρειάζεται δουλειά, να ξεπεράσει ο κόσμος τους φόβους του. Τι ελεγε ο Καζαντζάκης σχετικά; Δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λεύτερος.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Μαύρος κονδυλοφόρος.
      Ο στίχος τα λέει όλα. Una faccia, una razza.

      Διαγραφή
    2. Εισαι πολυ κακος ανθρωπος που βγαζεις στην επιφανεια τετοια σχολια και αποκαλυπτεις πληρωμενους κονδυλοφορους την ολιγαρχιας.......αυτη η ρημαδα χωρα εχει τεραστια βιομηχανια παραγωγης ''Εφιαλτων'' και δεν βλεπω πως καποια μερα μπορει να καθαριστει η κοπρος του Αυγειου;

      Lignite is black gold.

      α) Καπου διαβασα οτι η χωρα εχει Λιγνιτικα απθεματα για τα επομενα 50 χρονια.....ειναι αληθεια;

      β) Γιατι η ΔΕΗ δεν εχει ακομη ενωσει την Κρητη και αλλα νησια με καλωδιο ωστε να κανει τεραστιες οικονομιες στο πετρελαιο;

      Τι ειναι απαγορευτικο, το κοστος κατασκευης η μηπως τα συμφεροντα μεταφορας πετρελαιων και νερου στα νησια η ολοι αυτοι οι επενδυτες ΑΕΠ;

      Διαγραφή
  4. α) Έχουμε για πολύ πάνω από 50 χρόνια.
    β) Το πετρέλαιο δεν ήταν πάντα ακριβό, από το 2006-7 βιώνουμε την 3η πετρελαϊκή κρίση, αλλά ΥΠΕΚΑ και λοιποί...χτενίζονται. Αν βρεθεί σύντομα φυσικό αέριο στην Κρήτη (αν θέλει ο ...στόλος), θεωρώ ότι θα είναι πιο φθηνή η ηλεκτροδότηση με τοπικές μονάδες αερίουπαρά με διασύνδεση.
    Τα συμφέροντα πάντα υπάρχουν, οι δημόσιες επιχειρήσεις διαχρονικά τάιζαν "εθνικούς προμηθευτές".

    ΑπάντησηΔιαγραφή