Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Nέες Βρετανικές συμβουλές για την ενέργεια: θα σας πάρουμε 1000 για να ωφεληθείτε 10!


Έχουμε ασχοληθεί κι άλλες φορές με την υπέροχη "απελευθερωμένη" αγορά ηλεκτρισμού της Βρετανίας, άλλη μια ευρωπαϊκή αγορά όπου οι καταναλωτές βλέπουν διαρκώς τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού να τραβούν την ανηφόρα. Τελευταίο "κρούσμα" λοιπόν αποτελεί η "πεφωτισμένη συμβουλή" προς τους Βρετανούς καταναλωτές να αντικαταστήσουν τις παλιές τους ηλεκτρικές συσκευές με νεότερες, που είναι ενεργειακά πιο αποδοτικές, προκειμένου να μειώσουν τη δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα. Κατά τα λοιπά η κυβέρνηση μπορεί να ανεβάζει ανενόχλητη τις τιμές.
Η αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική (και) της Βρετανίας οδηγεί ...
τους λογαριασμούς της ενέργειας όλο και ψηλότερα, ενώ την ίδια στιγμή η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας οδηγεί τα εισοδήματα όλο και χαμηλότερα. Μια πρόσφατη κυβερνητική μελέτη έδειξε ότι η μέση ετήσια δαπάνη αναμένεται να αυξηθεί από τις 1255 στερλίνες φέτος (€1527, EUR/GBP=0,822) στις 1331 το 2020 και στις 1476 (€1796) το 2030. Η μελέτη ενσωματώνει την πρόβλεψη ότι οι πολίτες θα ωφεληθούν 158 στερλίνες αν αγοράσουν νέες ηλεκτρικές συσκευές, (ψυγεία, πλυντήρια, τηλεοράσεις, λάμπες, κλπ), αυξημένης ενεργειακής αποδοτικότητας, ενώ, αν δεν το κάνουν, οι λογαριασμοί θα εκτοξευθούν κατά εκατοντάδες λίρες υψηλότερα. Άλλη μια ενδιαφέρουσα πρόβλεψη της μελέτης είναι ότι οι πολίτες αλλάζουν τα πλυντήριά τους κατά μέσο όρο κάθε 12 χρόνια, αλλά τα δεδομένα της Ένωσης Εμπόρων Λευκών Συσκευών της Βρετανίας δείχνουν ότι μια καλής ποιότητας συσκευή έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10.000 ώρες, οπότε για να αλλαχτεί στα 12 χρόνια πρέπει να λειτουργεί 16 ώρες κάθε εβδομάδα του έτους. Αυτό μπορεί ίσως να ισχύει για πολυμελείς οικογένειες, σίγουρα όμως δεν ισχύει για νέα ζευγάρια, ηλικιωμένους, όσους ζουν μόνοι τους, κλπ, που θα είναι τα μεγάλα θύματα της αύξησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Αυτά να τα βλέπουν όσοι λένε ότι η Βρετανική κυβέρνηση δεν φροντίζει τις πολυμελείς οικογένειες, αυτές έχει διαρκώς πρώτες-πρώτες στη σκέψη της!

Μόνο η επιβάρυνση από επιδοτήσεις και φόρους για την εισαγωγή των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 1/3 σε σχέση με προηγούμενους υπολογισμούς. Η μέση αθροιστική επιβάρυνση από το φόρο άνθρακα, τα πιστοποιητικά ΑΠΕ, τις εγγυημένες ταρίφες και το φόρο μετασχηματισμού της αγοράς ηλεκτρισμού σχεδιαζόταν να ανέρχεται στις 194 στερλίνες το 2030 και τώρα, με τη νέα μελέτη, αυτό το νούμερο έχει ανεβεί στις 270 στερλίνες (€328).
Δεν κάνει μόνο η κυβέρνηση μελέτες, κάνουν και οι καταναλωτές και μια μελέτη για λογαριασμό του Global Action Plan επιβεβαίωσε ότι οι καταναλωτές θα αγοράσουν λιγότερες συσκευές από αυτές που υπολόγισε η κυβέρνηση και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει φοροαπαλλαγές ή επιδότηση απόσυρσης ως κίνητρα για την αντικατάσταση των παλαιών συσκευών.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Τη στιγμή που η κυβερνητική πολιτική ακριβαίνει την ενέργεια, όπως ακριβώς σας δείξαμε πριν λίγες μέρες ότι θα ακριβαίνει και στην Ελλάδα, σχεδόν 4 εκατομμύρια νοικοκυριά χρωστούν 464 εκατ. στερλίνες (€565 εκατ.) στις βρετανικές εταιρείες ενέργειας, κι αυτός ο αριθμός διαρκώς διογκώνεται, χωρίς μάλιστα η Βρετανία να έχει μνημόνια όπως εμείς. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ιστότοπου uSwitch.com, που συγκρίνει τιμές στο χώρο της ενέργειας, ο μέσος λογαριασμός ενέργειας ενός νοικοκυριού βρίσκεται στις 1265 στερλίνες, 10 περισσότερο απ' την κυβερνητική μελέτη, αλλά κατά 793 στερλίνες περισσότερο απ' ό,τι ήταν πριν 10 χρόνια! Και μάλιστα όταν η Βρετανία δεν μπήκε καν στο ευρώ, που έφερε μαζί του ένα κύμα ακρίβειας σε όλη την Ευρώπη.

Η κυβερνητική συμβουλή να αλλάξουν οι καταναλωτές τις συσκευές τους έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων "νουθεσιών" από πάροχο, προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν μπάνιο δυο-δυο ή να πίνουν δυο ζεστά ροφήματα λιγότερα τη βδομάδα ή να πηγαίνουν για ύπνο νωρίς το βράδυ. Την ίδια ώρα οι Βρετανοί καταναλωτές είναι "τρελοί από χαρά" για τις υπηρεσίες και τις τιμές, που απολαμβάνουν από τις έξι μεγάλες εταιρείες, που έχουν το 95% της αγοράς. Εταιρείες που βρίσκονται ήδη υπό έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους καταναλωτές να εκφράσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δυσαρέσκειά τους: σύμφωνα με το "βαρόμετρο εμπιστοσύνης Edelman", η εμπιστοσύνη του κοινού στον ενεργειακό τομέα έχει μειωθεί χαμηλότερα ακόμα κι απ' τις τράπεζες, στο 31%, το χαμηλότερο ποσοστό ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου