Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ο Γκάμπριελ άρχισε να αποκαλύπει τις "άβολες αλήθειες" του EEG 2.0: το πάρτυ τέλειωσε!


Η ταινία "An Inconvenient Truth" (Μια άβολη αλήθεια), είναι ένα ντοκυμαντέρ του 2006, που περιγράφει την παγκόσμια εκστρατεία του πρώην Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ να "πουλήσει" παντού το παραμύθι της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Μια νέα "άβολη αλήθεια" έσκασε σαν κεραυνός στη Γερμανία πριν λίγες μέρες, απ' το στόμα του πιο αρμόδιου, του αντικαγκελάριου και υπουργού Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αρχηγού του SPD. Στις 16 Απριλίου λοιπόν ο Γκάμπριελ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της SMA Solar Τechnology AG, ενός μεγάλου κατασκευαστή Φ/Β στο Hessen της Γερμανίας, με 70% της παραγωγής να εξάγεται. Αν σας βοηθούν τα γερμανικά σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε το ρεπορτάζ της τοπικής τηλεόρασης για όσα είπε ο Γκάμπριελ:


Κι άλλο τηλεοπτικό ρεπορτάζ μπορείτε να παρακολουθήσετε από το SAT1.
Στην ομιλία του εκεί, σε ένα ακροατήριο γεμάτο ΑΠΕτζήδες, δεν δίστασε να "πετάξει" μερικές ωραίες ατάκες:
"Η αλήθεια είναι ότι η ενεργειακή μας μετάβαση, η Energiewende, βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας".
"Η αλήθεια είναι ότι είχαμε υποτιμήσει την πολυπλοκότητα της Energiewende".
"Το ευγενές αντικείμενο του πόθου, ο αποκεντρωμένος ενεργειακός εφοδιασμός, η αυτο-επάρκεια, είναι πέρα για πέρα τρέλα".
"Οι περισσότερες άλλες χώρες στην Ευρώπη μας περνούν για τρελούς".
"Η απόλυτη εξαίρεση απ' το να πληρώνετε για τις εγγυημένες ταρίφες είναι ένα θαυμάσιο επιχειρηματικό μοντέλο για σας, αλλά είναι πρόβλημα για όλους τους υπόλοιπους". 
Ο Γκάμπριελ έχασε τις εκλογές από τη Μέρκελ, αλλά το εκλογικό σύστημα οδήγησε στο σχηματισμό κυβέρνησης CDU-SPD και η Μέρκελ πέταξε στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών την "καυτή πατάτα" της ενέργειας. Από το 2000, που έγινε ο νόμος EEG, οι τιμές του ηλεκτρικού για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν πάνω από 200%, ενώ η στοχαστική λειτουργία των αιολικών και των Φ/Β δημιουργεί ταυτόχρονα τεράστια προβλήματα στην ευστάθεια του δικτύου, χωρίς καν ακόμα να έχει επιτευχθεί μεγάλη συμμετοχή των αιολικών και των Φ/Β στην παραγωγή ενέργειας.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε Like στη σελίδα μας, για να μαθαίνετε τις αναρτήσεις μας!
Στις 8 Απριλίου πέρασε απ' τη Γερμανική κυβέρνηση το προσχέδιο του EEG 2.0, που βάζει οροφή στην ανάπτυξη των αιολικών στα 2500MW/έτος κι αν υπάρχουν υπερβάσεις θα επέρχεται αυτόματη μείωση των επιδοτήσεων. Μέχρι το 2020 προγραμματίζεται να μπουν 6500MW υπεράκτια αιολικά, που μέχρι το 2030 θα αυξηθούν σε 15GW. Για τα Φ/Β υπάρχει επίσης οροφή στα 2500MW/έτος και 52GW συνολικά, πέρα απ' τα οποία το κράτος δεν θα πληρώνει επιδοτήσεις. Η επέκταση της βιομάζας προβλέπεται στα 100MW/έτος.
Η αναμόρφωση του νόμου EEG προβλέπει ότι οι Φ/Β που θέλουν να γίνουν αυτόνομοι ιδιοπαραγωγοί θα πληρώνουν ως επιβάρυνση το 70% της τιμής που θα πλήρωναν αν χρησιμοποιούσαν ενέργεια απ' το δίκτυο και δεν είναι υπο συζήτηση το αν θα πληρώνουν, αλλά μόνο το ύψος της επιβάρυνσης. Κάποιοι σχολιαστές αναφέρουν ανεπίσημα ότι μέλη της Γερμανικής κυβέρνησης θεωρούν την ιδιοπαραγωγή των Φ/Β ως "αντικοινωνική". 
Ήδη ο ρυθμός εγκατάστασης νέων Φ/Β στη Γερμανία έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας: το Μάρτιο προστέθηκαν 156MW, ανεβάζοντας το σύνολο του 1ου τριμήνου 2014 στα 459MW, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Bundesnetzagentur (BNetzA). Οι συνολικές εγκαταστάσεις Φ/Β έχουν φθάσει τα 36,2GW, τα 2/3 εκ των οποίων απ' το 2010 και μετά, ενώ μόλις συμπληρωθούν 52GW παύει να ισχύει οποιαδήποτε επιδότηση για νέα έργα. Πλέον η "φρενίτιδα" των Φ/Β έχει μεταφερθεί στην Αγγλία και την Ουαλία, όπου το 1ο τρίμηνο 2014 υπολογίζεται ότι εγκαταστάθηκαν πάνω από 1000MW Φ/Β. 
Μετά λοιπόν τις γκρίνιες των αιολικών, για τις οποίες σας είχαμε ενημερώσει, τώρα είναι η σειρά και των Φ/Β να γκρινιάξουν για τον EEG 2.0. Αλλά επειδή οι καταναλωτές έχουν το κακό συνήθιο να είναι και ψηφοφόροι, προβλέπουμε ότι σύντομα οι ΑΠΕτζήδες της Γερμανίας, (και όχι μόνο), θα αποκτήσουν κι άλλους λόγους για να γκρινιάζουν: η κοινωνία δεν αντέχει άλλα εξωφρενικά κόστη στην ενέργεια, στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας κάθε χώρας.

2 σχόλια:

  1. Λίγα λομπίστικα μεν, τεχνικά δε:
    The 50.2 Hz problem
    Τα λόμπι πιέζουν παντού, ακόμα και στις ασυμμετρίες που εμφανίζονται σε κάποια inverters που βγάζουν εκτός δικτύου μεγαβατικά Φ/Β επειδή δεν ακολουθείται το πρότυπο ΕΝ50160, που προβλέπει διακύμανση συχνότητας με βάση τα 50Hz +/- 0.5%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω αν είναι πιο σημαντικό το πρόβλημα των 50,2Hz ή των 200V, από ανεπαρκή δίκτυα. Εμάς εδώ μάλλον το 2ο πρέπει να μας απασχολεί: πας να βάλεις μια λάμπα οικονομίας, με "10.000h ζωή" και στο μήνα πάνω καίγεται. Κατά τα λοιπά βάλτε ακριβές λάμπες, για να τα κονομάνε οι κατασκευαστές. Τι εθνικότητας είπαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή