Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Η Γερμανία θέλει να κλείσει τα πυρηνικά, αλλά η Βρετανία να βάλει νέα!


Μετά τη Γαλλική EDF, που θέλει να κάνει πυρηνικό στη Βρετανία, (Hinkley Point C), τώρα και η Ιαπωνική Toshiba με την επίσης Γαλλική GDF Suez θέλουν να κάνουν τρεις νέους αντιδραστήρες στο Moorside, κοντά στο Sellafield/West Cumbria της Βρετανίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κοινοπραξία NuGen είχε αγοράσει το 2009, έναντι 19,5 εκατ. στερλινών, το δικαίωμα να αξιοποιήσει έκταση της Αρχής Απόσυρσης Πυρηνικών (Nuclear Decommissioning Authority-NDA) για νέους αντιδραστήρες, αλλά ...
δεν είχε σημειώσει αξιόλογη πρόοδο. Πριν τέσσερις μήνες η Toshiba αγόρασε τη συμμετοχή της Ισπανικής Iberdrola στην κοινοπραξία, το πρόγραμμα άρχισε να ανεβάζει ρυθμούς και την Πρωτομαγιά η NDA ανακοίνωσε συμφωνία με τη κοινοπραξία για παράταση της ισχύος του δικαιώματος του 2009.
Η κοινοπραξία σκοπεύει να κατασκευάσει τρεις αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 3,4GW, που θα είναι έτοιμοι να συνδεθούν στο δίκτυο το 2024. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά 21.000 θέσεις εργασίας και να εξασφαλίσει ηλεκτρική ενέργεια για 6 εκατομμύρια νοικοκυριά, χωρίς εκπομπές CO2. Κατά τη λειτουργία τους οι τρεις αντιδραστήρες θα χρειαστούν περίπου 1000 μόνιμες θέσεις εργασίας.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Εκτός απ' τη NuGen, ενδιαφέρον για νέους αντιδραστήρες έχουν δείξει η EDF μαζί με την επίσης Γαλλική Areva, καθώς και η Ιαπωνική Hitachi. Με τις δυο ιαπωνικές εταιρείες να επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στη Βρετανία, η Ιαπωνία γίνεται στρατηγικός εταίρος των Βρετανών στον κρίσιμο τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Τελικά λοιπόν το τσουνάμι της Φουκουσίμα κατέστρεψε, ως φυσική καταστροφή, μόνο το πυρηνικό εργοστάσιο της TEPCO στην Ιαπωνία, που το βλέπουμε στη φωτογραφία, αλλά, ως πολιτική καταστροφή, όλα τα πυρηνικά της Γερμανίας: τα πυρηνικά όλων των υπόλοιπων χωρών μπαίνουν σε φάση αντικατάστασης. Γι' αυτό κι ο Αντικαγκελάριος Γκάμπριελ είπε πρόσφατα "Όλοι στην Ευρώπη νομίζουν ότι έχουμε τρελαθεί". Αλλά γι' αυτό θα δούμε αύριο περισσότερα ...

4 σχόλια:

  1. Ο ξεδοντιασμένος πλέον βρετανικός λέων μαζεύει όλα τα καλά παιδιά του πυρηνικού λόμπι. Απο εγχώρια προστιθέμενη αξία ... nada!
    (άντε, κάνας εγχώριος χωματουργός ή μπετατζής να δουλέψει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H Βρετανία πάει φουλ για πυρηνικά, για να μην έχει εκπομπές CO2. Θα βάλει κι ένα καλώδιο με τη Γαλλία κι ένα με τη Νορβηγία και τέλος, πάμε για τον 22ο αιώνα ξανά. Και τις εκπομπές CO2, που εξοικονομούν Βρετανία & Γαλλία με τα πυρηνικά, θα τις κάνει η ...Γερμανία, που θα κλείσει τα πυρηνικά για να καίει λιγνίτη! Μύλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλύτερα, πάει φουλ για πυρηνικά γιατί έχει άμεσο κέρδος απ' αυτή-καθαυτή την τεχνολογία και γιατί θα έχει λογιστικό κέρδος απ' το (λαθρ)εμπόριο ρύπων.
    Φυσικά το κόστος διαχείρισης των παραπροϊόντων της σχάσης δεν συνυπολογίζεται, πηγαίνοντας ευσχήμως κάτω απ' το χαλί και πληρώνοντάς το μέσω της έμμεσης φορολογίας των πολιτών.
    Τι σκατά βαριά βιομηχανία (για αθροιστική ισχύ βάσης) έχει πια η Εγκλαντέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Βρετανία είναι "επίτιμη προσκεκλημένη" τις επόμενες μέρες, θα δεις άλλα, πιο "ωραία".

      Διαγραφή