Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Πόσες εκπομπές CO2 θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα αμέσως επόμενα χρόνια; Το λιγνίτη και τα μάτια μας!


Μεγάλη συμφωνία με την Κίνα, για πώληση 37 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος από το 2018, φαίνεται ότι οριστικοποίησε πριν λίγες μέρες η Ρωσία. Η συμφωνία είχε κλείσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη σύνοδο των G20 στην Αγία Πετρούπολη, τώρα ξεκαθάρισαν οι λεπτομέρειες και οι τελικές υπογραφές θα "πέσουν" το Μάιο. Η συμφωνία έρχεται την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, μη μπορώντας να αντέξει τον ανταγωνισμό με το κάρβουνο. Πάνω από 30GW εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο έκλεισαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, λόγω αφενός της ...

διείσδυσης των αιολικών και των Φ/Β και αφ' ετέρου της αυξημένης προσφοράς φθηνού κάρβουνου. Γιατί όμως φθήνυνε το κάρβουνο; Επειδή στις ΗΠΑ βρήκαν το φθηνό σχιστολιθικό φυσικό αέριο. Κι όταν έχει κανείς κάτι που είναι πιο φθηνό, αυτό φυσιολογικά θα προτιμήσει. Οπότε το ερώτημα για το αν θα συνεχίσει να υπάρχει φθηνό κάρβουνο στην Ευρώπη εξαρτάται απ' τις εξελίξεις στις ΗΠΑ.
Το 2012 ήταν προεκλογική χρονιά για προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση Ομπάμα (μέσω του Environmental Protection Agency, EPA), να προτείνει το Μάρτιο μια τροποποίηση των προδιαγραφών για τα νέα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού. Βασισμένοι στο φθηνό σχιστολιθικό αέριο και στην τεχνολογία του συνδυασμένου κύκλου, πρότειναν ότι για την περίοδο μέχρι το 2030 όλα τα νέα εργοστάσια θα εκπέμπουν το πολύ έως 1000lb CO2/MWh, όριο που κανένα εργοστάσιο με κάρβουνο δεν μπορεί να πιάσει, παρά μόνο αν είναι εξοπλισμένο με σύστημα CCS (Carbon Capture & Storage). Η τεχνολογία βέβαια του CCS δεν έχει εξελιχθεί ακόμα και το κόστος της διαδικασίας είναι σχετικά υψηλό, οπότε κανένα νέο εργοστάσιο κάρβουνου δεν μπορεί να είναι -στις ΗΠΑ, με το πολύ φθηνό φυσικό αέριο- ανταγωνιστικό στα εργοστάσια φυσικού αερίου.
Η πρόταση αναρτήθηκε τον Απρίλιο 2012 σε δημόσια διαβούλευση για 70 μέρες (12/4-25/6), όχι όπως εδώ, που το ΥΠΕΚΑ έβαλε προθεσμία "διαβούλευσης" 4 ημερών για να διαλύσει τη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση.
Οι καρβουνάδες των ΗΠΑ δεν ήθελαν προεκλογικά να βλέπουν τον Ομπάμα ούτε ζωγραφιστό και ψήφισαν μαζικά τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά έχασαν. Στις ΗΠΑ, όταν βάζουν κάτι σε διαβούλευση, το συζητούν και με τα διάφορα λόμπυ και το σκέφτονται ξανά και ξανά. Τον Ιούνιο 2013 ο Ομπάμα παρουσίασε το Climate Action Plan, με το οποίο στοχεύει το 2035 το 80% του ηλεκτρισμού να παράγεται από "καθαρές" πηγές, αιολικά, ηλιακά βιομάζα, νερά, αλλά και πυρηνικά, φυσικό αέριο και κάρβουνο, τα τελευταία εξοπλισμένα με CCS. Έπειτα από 2,5 εκατομμύρια σχόλια και μήνες αργότερα, το ΕΡΑ ανακοίνωσε, το Σεπτέμβριο 2013, ότι αποσύρει την αρχική πρόταση, την τροποποίησε, και την έθεσε εκ νέου(!) σε δημόσια διαβούλευση, από 8 Ιανουρίου έως 10 Μαρτίου 2014. Ήδη η προθεσμία παρατάθηκε μέχρι 9 Μαΐου 2014. Δυο ολόκληρα χρόνια το συζητούν και το σκέφτονται πέραν του Ατλαντικού, ενώ εδώ, στη χώρα που μας αρέσει να λέμε ότι γεννήθηκε η δημοκρατία, η δημόσια διαβούλευση είναι κάτι ξεπερασμένο, εδώ λειτουργούν οι Μπαλτάκοι και οι κρυφές κάμερες ή οι Ανδριανοί και τα χέρι με χέρι DVD. Τα νέα όρια που τέθηκαν σε διαβούλευση είναι 1100lb CO2/MWh-gross (μικτής παραγωγής), βασισμένα σε εργοστάσια φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και το ΕΡΑ συζητάει και το 1200lb CO2/MWh-gross.
Οι εξελίξεις αυτές βάζουν για το άμεσο μέλλον μεγάλη πίεση στους παραγωγούς κάρβουνου στις ΗΠΑ, καθώς μέχρι το 2020 αναμένεται να αποσυρθούν 60GW εργοστασίων, εν μέρει λόγω πίεσης από το φθηνό αέριο και εν μέρει λόγω ηλικίας και αδυναμίας συμμόρφωσης με τα νέα όρια εκπομπών υδραργύρου και τοξικών αέριων ρύπων, που καθορίστηκαν το Δεκέμβριο 2011. Για το λόγο αυτό, και με την ευκαιρία του εξαιρετικά ψυχρού χειμώνα που πέρασαν φέτος οι ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι της Επιτροπής Ενέργειας & Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων έσπευσαν να εκφράσουν την ανησυχία τους, για το πώς το κλείσιμο των ανθρακικών εργοστασίων θα επηρεάσει την επάρκεια ηλεκτροπαραγωγής. Έστειλαν επιστολές σε τέσσερις διαχειριστές δικτύων, (PJM Interconnection, New York Independent System Operator, Midcontinent Independent System Operator και ISO New England), παραθέτοντας τις υψηλές τιμές ηλεκτρικού που παρατηρήθηκαν μέσα στην κακοκαιρία, τα περιστατικά διακοπών παροχής και άλλα συμβάντα που προκάλεσαν ανησυχία στους καταναλωτές. Στις επιστολές οι βουλευτές ρωτούν πόσα απ' τα υπό απόσυρση την προσεχή διετία εργοστάσια δούλευαν κατά τον ιστορικά ψυχρό φετινό χειμώνα και πώς οι διαχειριστές θα αναπληρώσουν την ισχύ που θα αποσυρθεί.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 
Φαίνεται λοιπόν ότι για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2020 θα υπάρχει περίσσεια κάρβουνου στις ΗΠΑ, οπότε μάλλον και η Γερμανία, που, με τις νέες μονάδες που έχει κατασκευάσει, αναμένεται να κάνει νέο ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, θα αυξήσει ξανά τις εκπομπές της CO2! Αληθινός θρίαμβος για την Ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική!
Μετά τα πιο πάνω, η κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου δεν φαίνεται να αυξάνεται με τίποτα στην ταλαιπωρημένη απ' την ύφεση Ευρώπη την προσεχή πενταετία και ίσως αυτό εξηγεί τη "μεγάλη επιτυχία" του Σαμαρά, να πάρει μείωση της τιμής του πανάκριβου φυσικού αερίου απ' τους Ρώσους, αερίου που το πληρώναμε φθηνότερα μόνο απ' τους Σουηδούς, όπως φαίνεται στο διάγραμμα. Και οι Ρώσοι, που το ξέρουν πολύ καλύτερα απ' τον οποιονδήποτε, σπεύδουν να πουλήσουν το αέριο στην Κίνα και διαπραγματεύονται και με την Ινδία.
Το φθηνό αέριο στις ΗΠΑ μετατοπίζει το κάρβουνο απ' τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη και το αέριο απ' την Ευρώπη προς την Κίνα, σε μια χρονική συγκυρία που η ύφεση στην Ευρώπη έχει μειώσει πολύ τις εκπομπές CO2 και στην αγορά υπάρχει πλεόνασμα δικαιωμάτων εκπομπών, που εκτιμάται σε 2 δισεκατομμύρια τόννους. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα έχουν εξελιχθεί οι εκπομπές CO2 στην Ευρώπη σε μια διετία, δεδομένου ότι και οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) δικαιωμάτων εκπομπών CO2, που με κόπους και βάσανα είχαν "καταφέρει"  να φτάσουν στα 5,24€/t (για παράδοση το Δεκέμβριο 2014) κατέρρευσαν σε μια μέρα πέφτοντας 29% στις 28/3, στα 3,71€/t, χαμηλό εννιά μηνών στο Χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου, πριν ανακάμψουν ελαφρά στα 4,14€/t. Ταυτόχρονα ήταν αυξημένος και ο όγκος των συναλλαγών, δείχνοντας ότι έγινε κανονικό "ξεφόρτωμα".
Την ώρα λοιπόν που η Ευρώπη θα καίει κάρβουνο, με τις "ευλογίες" μάλιστα της WWF, εδώ θα υπάρχουν ακόμα "κάποιοι", που θα μαζεύουν υπογραφές να μη γίνει η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Μήπως ωστόσο γι' αυτό εμφανίστηκαν τον Ιανουάριο στην Ελλάδα δημοσιεύματα για λιθάνθρακα; Εμείς θα το ξαναπούμε άλλη μια φορά, όπως το φωνάζουμε τόσο καιρό:
 ΔΕΝ χρειαζόμαστε προς το παρόν λιθάνθρακα, 
έχουμε ακόμα αποθέματα του δικού μας λιγνίτη!
Μόνο ο λιγνίτης δίνει σταθερή, αξιόπιστη και φθηνή ενέργεια, στηρίζει την Ελληνική οικονομία, δίνει δουλειές στους Έλληνες.
Φτιάξτε γρήγορα και τη Μελίτη ΙΙ, για να έχουμε και φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου