Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΡΑΕ και ΥΠΕΚΑ συνεχίζουν ακάθεκτοι στην "πράσινη απάτη" του ΕΤΜΕΑΡ

Πριν από δυο μήνες βούιξε ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος απ' την είδηση ότι το Β΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με δυο αποφάσεις, έκρινε ως αντισυνταγματική τη διάταξη του άρθρου 143 παρ. 2 περ. γ΄ του Ν. 4001/2011. Είναι η διάταξη που ορίζει ότι έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ν.2773/1999 αποτελεί και "το Ειδικό Τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) επί της κατανάλωσης, που διαφοροποιείται ανά κατηγορία Πελατών, περιλαμβανομένων και των αυτοπαραγωγών, ομοιόμορφα για όλη την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με ...

μεθοδολογία η οποία καθορίζεται με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται μετά από γνώμη της ΡΑΕ. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει συντελεστές που διαφοροποιούν το ειδικό τέλος κατά κατηγορία Πελατών, έτσι ώστε να προκύπτει χρέωση που εξισορροπεί τις οικονομικές συνέπειες μεταξύ των κατηγοριών Πελατών. Οι αριθμητικές τιμές των συντελεστών της ανωτέρω μεθοδολογίας, καθώς και οι μοναδιαίες χρεώσεις που επιβάλλονται στους Πελάτες, προσδιορίζονται με απόφαση της ΡΑΕ που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τον 12ο μήνα εκάστου έτους προκειμένου να εφαρμοσθεί το επόμενο ημερολογιακό έτος, μετά από προϋπολογιστική εκτίμηση των εσόδων και εξόδων του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού. Οι ανωτέρω μοναδιαίες χρεώσεις αναθεωρούνται με την ίδια διαδικασία, τον 6ο μήνα κάθε ημερολογιακού έτους για εφαρμογή από την 1η Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, εφόσον αυτό απαιτείται με βάση την εξέλιξη των εσόδων και εξόδων του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού εντός του έτους. Για την περίοδο 2013-2014 το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων καθορίζεται κατά τρόπο ώστε το χρέος του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού να αποσβεστεί έως το τέλος της διετίας".

Σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ, στο κείμενο της απόφασης τονίζεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ "δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους, διότι δεν αντικρύζει ειδική αντιπαροχή προς τις βαρυνόμενες με αυτό κατηγορίες προσώπων και, μάλιστα, σε κάποια αντιστοιχία προς το ύψος του, παρά σκοπεί στην οικονομική ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 του Ν. 2773/1999 (δια του οποίου η ΛΑΓΗΕ ΑΕ και η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ανακτούν τα ποσά που καταβάλλουν στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ), χάριν του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω της χρήσης φιλικών προς αυτό πηγών ενέργειας, καθώς και της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, στο πλαίσιο δε αυτό ωφελείται αόριστος κύκλος προσώπων και όχι ειδικά οι βαρυνόμενοι με το ένδικο τέλος".
Προχθές λοιπόν εκδόθηκε, και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ που βλέπετε, η 175/2014 απόφαση της ΡΑΕ, με την οποία αγνοείται πλήρως η απόφαση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ και καθορίζονται νέοι συντελεστές για το ΕΤΜΕΑΡ. Προφανώς ΥΠΕΚΑ και ΡΑΕ "πετούν τη μπάλα στην κερκίδα", περιμένοντας να επιληφθεί του θέματος η Ολομέλεια του ΣτΕ.
Ψάξαμε για τις δυο αποφάσεις του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, αλλά δεν βρήκαμε να έχουν αναρτηθεί, δυο μήνες μετά την έκδοση. Ίσως όλα γίνονται αναμένοντας την απόφαση της Ολομέλειας, εκτός κι αν υπάρχουν ακόμα δακτυλογράφοι στο ΣτΕ και καθυστερεί η δακτυλογράφηση ή η καθαρογραφή των αποφάσεων. Ή εκτός κι "έπεσε" κανένα τηλέφωνο παρέμβασης απ' την κυβέρνηση, όπως μας είπε ο Μπαλτάκος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής; Μπα, αποκλείεται, στην Ελλάδα η κοινή γνώμη έχει ακλόνητη εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Όπως βλέπετε στο ΦΕΚ, στο Νο1 αναφορών του σκεπτικού της απόφασης της ΡΑΕ φιγουράρει πρώτη-πρώτη η αναφορά στις διατάξεις του ν. 4001/2011 "και ιδίως το άρθρο 143 όπως ισχύει"! Αυτό που κρίθηκε ήδη αντισυνταγματικό, αλλά, τυπικά, εξακολουθεί να ισχύει. Ακόμα κι αν περιμένουν την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, θα μπορούσαν η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ να λάβουν τα μέτρα τους και να περάσουν διορθωτικές δατάξεις από τη Βουλή. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Ολόκληρο πολυνομοσχέδιο πέρασαν πριν λίγες μέρες, 20 σελίδες πιάνουν οι διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ, θα μπορούσαν εκεί με μια διάταξη να διορθώσουν τα "ημαρτημένα" του ΕΤΜΕΑΡ. Τώρα εξωθούν την κατάσταση για νέες προσφυγές στο ΣτΕ. Εν τω μεταξύ βέβαια η ΔΕΗ θα έχει αναπροσαρμόσει τους λογαριασμούς της αναδρομικά από 1.1.2014, σύμφωνα με τη νέα απόφαση της ΡΑΕ, και θα συνεχίζει την καταλήστευση των καταναλωτών. Είμαστε "μια ωραία ατμόσφαιρα" σ' αυτή τη χώρα! Να ρέει το χρήμα απ' τις τσέπες των πολιτών προς τις τσέπες των "επενδυτών" και να ασχολούμαστε στα κανάλια με τι είπε ο Μπαλτάκος στον Κασιδιάρη ή πόσες καλές κουβέντες είπαν ο Ρεν κι ο Ντράγκι για το Σαμαρά, που τους εξασφαλίζει ότι όχι μόνο δεν θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τα πάρουν στην ώρα τους κι έντοκα. 
Προσέξτε τώρα το μέγεθος της "πράσινης απάτης" του ΕΤΜΕΑΡ: 781,57 εκατομμύρια ευρώ ζητούν να πληρώσουμε μέσα σε 9 μήνες! 17,62 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα απ' τα 763,95 εκατομμύρια, που έλεγε η απόφαση 663/2013 της 30/12/2013. 17,62 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών, κερατιάτικα πάνω στα κερατιάτικα, που δεν θα τα πληρώσει ο Βασιλάκος ή ο Παπαγεωργίου απ' την τσέπη τους, αυτοί που άργησαν να πάρουν μέτρα, αλλά όλοι εμείς οι καταναλωτές χαμηλής τάσης, τα νοικοκυριά και τα μαγαζιά, επειδή έτσι θέλουν οι κυβερνήσεις των κομμάτων που χρεοκόπησαν τη χώρα. 
Απ' τα 781,57 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το συνολικό απαιτούμενο έσοδο του ΕΤΜΕΑΡ για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2014, τα 659,63 εκατομμύρια ευρώ (84,4%) καλείται να τα πληρώσει η χαμηλή τάση, τα νοικοκυριά και τα μαγαζιά. Δεν είναι λίγα τα λεφτά, είναι πολλά, πάρα πολλά, είναι περισσότερα απ' τα έσοδα που υπολογίζει η μνημονιακή κυβέρνηση να εισπράξει απ' το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, είναι τα λεφτά που θα μας κόστιζε να φτιάξουμε τη νέα λιγνιτική μονάδα Μελίτη 2, πληρώνοντάς τα σε βάθος πενταετίας κι όχι σε εννιά μήνες, και να είμαστε και σίγουροι ότι το 2020 θα έχουμε ρεύμα το βράδυ, δεν θα χρειαζόμαστε γκαζόλαμπες! Καταλάβατε τώρα με ποιό τρόπο χρηματοδοτούσαμε όλοι μας, 60 χρόνια τώρα, τις επενδύσεις της δημόσιας ΔΕΗ; Λίγα-λίγα ο καθένας, με το λογαριασμό της ΔΕΗ, κάθε χρόνο μπορούσαμε -αν θέλαμε- να κάνουμε από μια λιγνιτική μονάδα και να έχουμε και τα πιο χαμηλά τιμολόγια στην Ευρώπη. Ε, τώρα που η μνημονιακή κυβέρνηση θέλει να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, θα χρηματοδοτούμε τους μεγαλοκαρχαρίες του ηλεκτρισμού αντί για μια δημόσια επιχείρηση και δε θα έχουμε και φθηνά τιμολόγια.
Η απόφαση 175/2014 της ΡΑΕ πάσχει και τυπικά, αφού εκδίδεται στις 31/3/2014 αντί για τις 31/12/2013, που λέει ο ν.4001/2011. Λεπτομέρειες, που θα απασχολήσουν μόνο τους νομικούς, άλλη είναι η ουσία: ότι οι πιο μεγάλες μεταφορές πλούτου γίνονται με τις επίσημες κρατικές πολιτικές, που τις εγκρίνουν "κοπαδιασμένοι" βουλευτές, οι οποίοι κατά κανόνα είτε δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν τι ψηφίζουν, είτε δεν έχουν ιδέα τι ψηφίζουν, είτε τους ενδιαφέρει μόνο το προσωπικό τους επενδυτικό χαρτοφυλάκιο (πόσοι βουλευτές έχουν Φ/Β;), είτε τους ενδιαφέρει μόνο η στενή εκλογική τους πελατεία (57 βουλευτές -55 ΝΔ & 2 Πασοκ- έκαναν παρέμβαση για το νομοσχέδιο των Φ/Β ενώ ούτε ένας για το υψηλό κόστος ενέργειας στα νοικοκυριά και τις βιοτεχνίες κι από πίσω έτρεχε ασθμαίνοντας το Πασοκ να κάνει ρελάνς προσφορών), χωρίς κανένας τους να ενδιαφέρεται για το κόστος ενέργειας στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. 
Σας έχουμε ήδη πει ότι το έργο με την τρόικα το έχουμε ξαναδεί, το 1898, με το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, που έμεινε 81 χρόνια, παίρνοντας τα έσοδα απ' το πετρέλαιο, το αλάτι, τα σπίρτα, τις τράπουλες. Τώρα μας παραμυθιάζουν ότι "έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα", "θα βγούμε στις αγορές", "το μνημόνιο τελείωσε", επειδή το Μάιο έχουμε εκλογές. Η πραγματικότητα είναι ότι η τρόικα θα είναι εδώ για τα επόμενα 40 χρόνια και βάλε και για να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω τα δάνειά τους θέλουν το φως και το νερό, αυτά που είναι τα ανελαστικά έξοδα του κάθε νοικοκυριού. Θα τους τα δώσουμε ; Ή θα πούμε "μολών λαβέ";
Γι' αυτό και πρώτιστη σημασία έχει η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Σ' ενάμισι μήνα ψηφίζουμε, ας προσέξουμε πόσα και σε ποιους θα πληρώνουμε. Για την τσέπη μας πρόκειται ...

1 σχόλιο:

  1. συμφωνώ απόλυτα! ευτυχώς που υπάρχει το σαϊτ σας για να ακούμε κάποιες αλήθειες που όλους μας πληγώνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή