Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Λιγνίτης & λιθάνθρακας : παντού στον κόσμο νέα εργοστάσια!

http://pdf.wri.org/global_coal_risk_assessment.pdf

Παντού στον κόσμο το κάρβουνο είναι το κύριο καύσιμο για φθηνή, αδιάλειπτη κι αξιόπιστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και στην Ελλάδα, ο εγχώριος λιγνίτης για χρόνια στήριξε τη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας. 
Τα τελευταία χρόνια το κάρβουνο βρέθηκε στο στόχαστρο, σαν η κύρια πηγή εκπομπών CO2 : η σταυροφορία εναντίον του ξεκίνησε σαν "φαινόμενο του θερμοκηπίου", συνεχίστηκε σαν "υπερθέρμανση του πλανήτη", μετά σαν "κλιματική αλλαγή" και τώρα έχουμε φθάσει στο "ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή".
Μετά από τέτοια έντονη εκστρατεία εναντίον της χρήσης κάρβουνου στην ηλεκτροπαραγωγή, θα περίμενε κανείς ...
να έχει διαμορφωθεί μια διεθνής τάση εγκατάλειψης του κάρβουνου : δεν είναι καθόλου έτσι! Όπως φαίνεται στον πίνακα, που έχει συνταχθεί το Νοέμβριο 2012 από το World Resources Institute, μέχρι τον Ιούλιο 2012 έχει προταθεί η κατασκευή 1.199 νέων εργοστασίων, σε 59 χώρες και με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1.401.278MW!
Δείτε στον πίνακα ποιές χώρες είναι : Κίνα-Ινδία-Ρωσία (το BRIC σας λέει τίποτα;). Τα νούμερα για Κίνα & Ινδία προκαλούν ίλιγγο! Αμέσως μετά η Τουρκία! Ο καλός μας γείτονας! Η χώρα που έχει ελάχιστο λιθάνθρακα, αλλά έχει πολύ λιγνίτη! Ναι, λιγνίτη, που η Τουρκία τον αναπτύσσει με ραγδαίους ρυθμούς την τελευταία 10ετία με κρατικές εταιρείες, ενώ εδώ κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν μια ότι ο λιγνίτης είναι "βρώμικος" και μια ότι πρέπει να ξεπουλήσουμε τα πάντα
Η Τουρκία λοιπόν έχει στα σκαριά σχέδια για 49 νέα εργοστάσια με λιγνίτη και λιθάνθρακα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 36.719MW! Νέα και μεγάλα εργοστάσια στο Ελμπιστάν, στο Μπαλίκεσιρ, στο Ικόνιο, στο Τσανακαλε, στη Σινώπη, παντού!
Ακολουθούν Βιετνάμ-Νότια Αφρική κι αμέσως μετά οι ΗΠΑ! Η χώρα όπου πάμφθηνο το σχιστολιθικό αέριο!  Ακολουθούν Ουκρανία-Πολωνία, χώρες με παράδοση στο κάρβουνο κι αμέσως μετά, στη 10η θέση, τι έκπληξη; Η Γερμανία! Η χώρα που ηγείται της προσπάθειας για επιβολή των ΑΠΕ στην Ευρώπη, η χώρα όμως που το 2013 έκανε νέο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη!
Και οι εκπομπές CO2, τι θα γίνουν; θα ρωτήσει κάποιος. Οι εκπομπές CO2 θα τιναχτούν στη στρατόσφαιρα σε Κίνα-Ινδία, την ώρα που ταυτόχρονα θα κατασκευάζουν και θα πουλάνε τα πάντα και σε όλο τον κόσμο, και την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι θα παριστάνουν τους "σταυροφόρους της σωτηρίας του πλανήτη" για να πουλάνε η Ζήμενς και η Βέστας. Την ώρα που κάποιοι θα προσπαθούν ν' αυξήσουν τεχνητά το φόρο CO2, μήπως και καταφέρουν κάνοντας ακριβό το κάρβουνο να γίνει ανταγωνιστικό το φυσικό αέριο ή τα αιολικά και τα Φ/Β. Και οι πολίτες να πληρώνουν τα "κερατιάτικα" ...
 
Ενημέρωση 31/3/2023:  Στις 11/3/2023, περισσότερο από εννιά (9) χρόνια απ' τη δημοσίευση της ανάρτησης, ο Blogger ενημέρωσε πως κατήργησε τη δημοσίευση. Η αιτιολογία ήταν πως η ανάρτηση "επισημάνθηκε για έλεγχο" (από κάποιον) και "Το περιεχόμενο παρέβη την πολιτική περί κακόβουλων προγραμμάτων και ιών". Το Μάρτιο 2023 το ιστολόγιο έχει συμπληρώσει 1700 αναρτήσεις σε σχεδόν 9,5 χρόνια παρουσίας και δεν είχε ποτέ τέτοια προβλήματα, καθώς χρησιμοποιεί το Blogger για διατύπωση απόψεων και μόνο. Ο Blogger δεν δίνει τεχνικές πληροφορίες για το πού εντοπίστηκε το πρόβλημα "κακόβουλου" λογισμικού. Η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι από τον πρώτο μήνα ζωής του ιστολογίου, σε μια περίοδο που οι αναρτήσεις περιείχαν πολλές υπερσυνδέσεις (links) προς άλλες αναρτήσεις ή ιστότοπους, που τεκμηρίωναν το περιεχόμενο της ανάρτησης. Είναι πιθανό πως κάποιος σύνδεσμος στην ανάρτηση οδηγεί σε ιστότοπο που αυτός έχει πρόβλημα κακόβουλου λογισμικού και ο Blogger θα μπορούσε να τον εντοπίσει, ωστόσο απλά κατήργησε τη δημοσίευση. Εννιά χρόνια μετά τη δημοσίευση της ανάρτησης πολλοί ιστότοποι έχουν αλλάξει ιδιοκτησίες, σέρβερς, κ.ο.κ., ενδεικτικά ο σύνδεσμος για 49 νέα εργοστάσια με λιγνίτη και λιθάνθρακαπου οδηγούσε σε σελίδα του www.sourcewatch.org, φαίνεται να έχει αλλάξει ιδιοκτησία. Το ιστολόγιο αντικατέστησε το συγκεκριμένο σύνδεσμο με άλλον, που πλέον αναφέρει όχι 49, αλλά 123 προτεινόμενα εργοστάσια στην Τουρκία! 
Η ανάρτηση υποβλήθηκε στο Blogger για έλεγχο και επαναφορά στις 31/3/2023. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου