Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΕ: Πρώτα δημιουργούμε το πρόβλημα κι ύστερα τρέχουμε από πίσω

34,3% είναι η μέση αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, απ' τον Ιούνιο 2009 (11,43€/MWh) στον Ιούνιο 2013 (15,35€/MWh), σύμφωνα με το Household Energy Price Index for Europe, που εκδίδουν από κοινού η Αυστριακή Energie Control και η Φινλανδική Vaassa ETT. Παρά την αύξηση αυτή, η Ελλάδα εξακολουθεί να ...
είναι χαμηλά στον πίνακα, όπου μακριά πιο ακριβές είναι η Δανία (30,72) και η Γερμανία (29,65). Αλλά πρέπει να συνυπολογίζουμε και την αγοραστική δύναμη Ελλήνων, Γερμανών & Δανών, οπότε η διαφορά προφανώς δεν είναι τόσο μεγάλη.
Πολύ πιο ενδιαφέρουσα ωστόσο είναι η εικόνα της ανάλυσης της τιμής σε παραγωγή,  μεταφορά-διανομή, φόρους ενέργειας και ΦΠΑ. Εδώ η Δανία εμφανίζεται να έχει εντυπωσιακά το πιο χαμηλό κόστος παραγωγής (4,9), μισό απ' την Ελλάδα (9,67)! Αν ωστόσο βάλει κανείς στη ζυγαριά και το κόστος μεταφοράς-διανομής, η εικόνα αντιστρέφεται και η Ελλάδα εμφανίζεται φθηνότερη (12,43€/MWh) απ' τη Δανία (13,52€/MWh, πάντα προ φόρων και πάντα για το οικιακό ρεύμα)! Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η Ελλάδα εμφανίζει τις χαμηλότερες χρεώσεις δικτύων. Ενόψει λοιπόν της ιδιωτικοποίησης-ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ να περιμένουμε ανατροπή των συσχετισμών αυτών, για να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους του "επενδυτή";
Το ερώτημα βέβαια είναι τι είναι αυτό που ανεβάζει τις τιμές για τον τελικό καταναλωτή και η προφανής απάντηση είναι η ταχεία διείσδυση κυρίως των φωτοβολταϊκών. Δεν το λέω εγώ, η ΡΑΕ το λέει : "από τα τέλη του 2012, η συνολικά εγκατεστημένη ισχύς των Φ/Β στο σύνολο της επικράτειας, περιλαμβανομένων και των Φ/Β στις στέγες, έχει ξεπεράσει την προβλεπόμενη από την Υ.Α. ισχύ για το τέλος του 2014. Αποτέλεσμα της απόκλισης αυτής είναι το σημαντικά αυξημένο μεσοσταθμικό κόστος ενέργειας από ΑΠΕ."
Πληρώνουμε την άφρονα πολιτική των Παπανδρέου-Μπιρμπίλη-Παπακωνσταντίνου, που έδωσαν εξωφρενικές ταρίφες στις ΑΠΕ και δημιούργησαν μια νέα γενιά κρατικοδίαιτων "επενδυτών". Και μάλιστα όταν η φούσκα των ΑΠΕ είχε ήδη σκάσει στην Ισπανία, αλλά το μάθημα δεν το έμαθε κανείς.
Τώρα λοιπόν τρέχουμε και δεν φτάνουμε να διορθώσουμε το πρόβλημα: δείτε μαζεμένα πόσα μέτρα έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα, και παρ' όλ' αυτά το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ συνεχίζει ν' αυξάνει!

"Η Ελληνική Πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, τους δεσμευτικούς ευρωπαϊκούς στόχους της χώρας σχετικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και την ανάγκη εξυγίανσης του μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ, προχώρησε ήδη από τις αρχές του 2012, με απώτερο στόχο τη σταδιακή απόσβεση του ελλείμματος έως τον Δεκέμβριο του 2014, στην ανάληψη των παρακάτω μέτρων:
1. Αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς (Ιανουάριος 2012).
2. Επιβολή ειδικού τέλους στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη (Φεβρουάριος 2012). (Πώς το 'λεγε η Μπιρμπίλη; "Δεν αρκεί να είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, πρέπει να είμαστε ενάντια στο λιγνίτη").
3. Αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς (Αύγουστος 2012). (2η αναπροσαρμογή σε 7 μήνες).
4. Αναστολή διαδικασίας αδειοδότησης και χορήγησης προσφορών σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς (Αύγουστος 2012). (Κάποια στιγμή, επιτέλους, πήραν είδηση τι γίνεται).
5. Προσδιορισμός ποσοστού (25%) της εισφοράς υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. ως έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού (Αύγουστος 2012).  (Αναδιανομή φορολογίας, ενώ υποτίθεται ότι το τέλος υπέρ ΕΡΤ ήταν ανταποδοτικό).
6. Επιβολή έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Νοέμβριος 2012). 
7. Κατάργηση της πρόβλεψης, που αφορά στους Φ/Β σταθμούς, για διατήρηση της τιμής αποζημίωσης για 18 ή 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης πώλησης μεταξύ παραγωγού και ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (Νοέμβριος 2012).
8. Αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ΕΤΜΕΑΡ) του άρθρου 143 παρ. 2 περ. γ' του ν. 4001/2011 (Αύγουστος 2012 & Ιανουάριος 2013). 

Περίοδος II: από Μάιο 2013.
1. Επιβολή επιπλέον έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είχαν εξασφαλίσει εγγυημένες τιμές προ 10/8/2012 και συνδέθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 (Ν. 4152/ Μάιος 2013).
2. Αναστολή σύναψης συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης φωτοβολταϊκών σταθμών έως 31 Δεκεμβρίου 2013 (Ν. 4152/ Μάιος 2013).
3. Ελάχιστη (floor) εισροή προς τον Ε.Λ. από το σύστημα συναλλαγών (ΗΕΠ & Μηχανισμός Αποκλίσεων) το Μεσοσταθμικό Μεταβλητό Κόστος των εν λειτουργία θερμικών συμβατικών σταθμών στο διασυνδεδεμένο σύστημα κατά την αντίστοιχη Περίοδο Κατανομής (ώρα). (Ν. 4152/ Μάιος 2013).
4. Αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς συμπεριλαμβανομένων των στεγών (Τ.Α.Π.Ε./Φ1/1288/9011 & Τ.ΑΠ.Ε./Φ1 /1289/9012/Μάιος 2013).
5. Αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ΕΤΜΕΑΡ) του άρθρου 143 παρ. 2 περ. γ' του ν. 4001/2011 (Ιούλιος 2013)
".
 
Κι έρχονται κι άλλα μέτρα, αφού ετοιμάζουν νέα αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Και πληρώνει η χρεοκοπημένη χώρα για να εισάγει ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά κι εγκαταλείπει το λιγνίτη, που είναι απόλυτα συμβατός με το στόχο 20-20-20, στήριξε πάνω από 60 χρόνια την ανάπτυξη της χώρας και θα δίνει πάντα τη φθηνότερη κιλοβατώρα.

2 σχόλια:

  1. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=0&pcode=ten00114&language=en

    Πως να ανταγωνιστεί η Ελλάδα την Γερμανία με τις πολλαπλάσιες ΑΠΕ ;

    http://in.reuters.com/article/2013/12/18/us-eu-stateaid-germany-idINBRE9BH0EZ20131218

    (Reuters) - Germany's multi-billion euro exemption of heavy industry from green energy charges will be investigated fully to see whether it is unfair, the European Commission said on Wednesday.

    The decision prompted warnings from German industry and the renewables sector that it would shatter investor confidence and cost jobs.

    Around 2,000 German heavy energy users such as BASF and ThyssenKrupp have been exempt from a surcharge ordinary consumers have to pay, but now face the possibility of having to pay back discounts totaling some 5 billion euros ($6.9 billion) a year.

    German Chancellor Angela Merkel, speaking on Wednesday before the Commission's announcement, said Germany was seeking to remain a strong center for industry and she did not see how the discounts could be unfair.

    "This is about companies and when it's about companies, it's about jobs," Merkel said in parliament. "As long as there are countries in Europe where electricity is cheaper for industry than it is in Germany, I cannot see how we are distorting competition."

    Έχει μεγάλο θράσσος και αυτή και ο Βασιλάκος με την 663/2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως μπορείς να δεις στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/01/2013.html, οι ΑΠΕ ακόμα δεν είναι πολύ σημαντικές ως ποσοστό στο ενεργειακό μίγμα της Γερμανίας. Κάρβουνο και πυρηνικά έχουν κυρίως, και εισαγωγές απ' τα πυρηνικά της Γαλλίας.
    Για αυτά που γράφει το Reuters έχω γράψει στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/01/blog-post_11.html.
    Ευχαριστώ για την 663, όντως είναι μνημείο θράσους, αλλά και αμηχανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή