Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Ο λιγνίτης θα δίνει πάντα τη φθηνότερη κιλοβατώρα

(που το είδαμε εδώ), φαίνεται η υπεροχή του κόστους του λιγνίτη ως προς το κόστος του φυσικού αερίου για διάφορες τιμές του δικαιώματος εκπομπής CO2: η νέα μονάδα της Πτολ/δας θα παράγει την πιο φθηνή ενέργεια στη χώρα.

Μακάρι να 'χαμε κι άλλες τέτοιες μονάδες, θα μπορούσαμε να έχουμε πραγματικά φθηνή ενέργεια για τους πολίτες. 
Όταν λοιπόν έχουμε γεμίσει το ενεργειακό μας ισοζύγιο με μονάδες φυσικού αερίου, όπως φαίνεται στον πίνακα του ΛΑΓΗΕ, είναι προφανές ότι οδεύουμε σε υψηλές τιμές κιλοβατώρας. Ας μη μας μιλούν για ανταγωνιστικότητα της χώρας με τέτοιο ενεργειακό μείγμα, η ΕΒΙΚΕΝ θα είναι άλλη μια "παράπλευρη απώλεια" του εθνικού μας success story : αυτοί τουλάχιστον έπρεπε να προσέχουν περισσότερο, είχαν και έχουν πάντα εύκολη πρόσβαση στο Μαξίμου και στα κυβερνώντα κόμματα.
Η χώρα έχει αυτή τη στιγμή, και για τα επόμενα (10;) χρόνια, υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύος, αλλά για κάθε λιγνιτική μονάδα που θα αποσύρεται απ' το σύστημα λόγω αδυναμίας κάλυψης των απαιτήσεων της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για της Βιομηχανικές Εκπομπές, το κενό θα πρέπει να συμπληρώνεται από τις μονάδες φυσικού αερίου. Δεν έχει σημασία αν θα υπάρχει "μεγάλη" ΔΕΗ και "μικρή" ΔΕΗ, δεν έχει σημασία αν θα υπάρχει "δημόσια" ΔΕΗ ή "ιδιωτική" ΔΕΗ, για να υπάρχει ενέργεια στη χώρα θα πρέπει να κάψουμε φυσικό αέριο. Δεν έχει σημασία αν θα βάλουμε κι άλλες ΑΠΕ, αφού και με τις ΑΠΕ καταλήγουμε να καίμε φυσικό αέριο. Άλλωστε ο Μανιάτης μας το είπε το 2010 στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σε μια κρίση ειλικρίνειας (;), ότι πάμε σε "πλήρη αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας, ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο". 
Κι αν αναρωτιέστε που πάνε τα λεφτά που πληρώνουμε, μάλλον δείτε εδώ πού πάνε. Κάποτε τα λεφτά έμεναν στη δημόσια ΔΕΗ και χρηματοδοτούσαν τις επενδύσεις σε νέες μονάδες, δίκτυα, επέκταση του εξηλεκτρισμού και στην τελευταία γωνιά της χώρας. Αλλά αν συνεχίζαμε έτσι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε φθηνό ρεύμα από τις διάφορες Energa και Hellas Power ...

1 σχόλιο: